Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot läkare som hade synliga journaler i bilen

Publicerad: 24 november 2014, 13:35

Det är inte ok att ha baksätet i bilen fullt med journaler, konstaterar Ivo och riktar kritik mot en läkare som haft just det.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om en privatpraktiserande läkare i Stockholmsområdet som lämnat sin bil full med synliga journalmappar, se bild och artikel härintill.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, utrett ärendet och konstaterar att läkaren brutit mot såväl patientdatalagen som Socialstyrelsens föreskrifter om informationsöverföring i hälso- och sjukvården.

För denna brist kan (läkarens namn) inte undgå kritik. Vid utredning framkommer att (läkarens namn) är medveten om sina skyldigheter vad gäller förvaring av journalomslag och journaler för att säkerställa patienternas sekretess. Vidare framkommer att den aktuella händelsen berodde på specifika omständigheter. Ivo kommer med anledning av detta inte vidare utreda ärendet.

De omständigheter som Ivo nämner gäller de uppgifter som läkaren lämnat i utredningen. Nämligen att det bara rört sig om tomma mappar och inte journaler, att de varit övertäckta med en filt som oturligt nog halkat av samt att han, när han transporterade de tomma mapparna från en mottagning till en annan, blivit ombedd att ta hand om en skada i en tennishall varför han parkerade sin bil på en parkering i anslutning till tennishallen.

Enligt uppgifter till Dagens Medicin spelade läkaren själv en tennismatch under den tid hans bil stod parkerad utanför tennishallen.

Relaterat material

Läkare hade bilen full med synliga journaler

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev