Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot läkares råd om att hamstra

Publicerad: 15 februari 2005, 12:23

Det skapar kaos och oro när kända läkare som Hans Wigzell säger att de ska skriva ut antivirala medel till sig själva. Det anser Annika Linde, chef för avdelningen för virologi vid Smittskyddsinstitutet.


I söndags berättade regeringens rådgivare Hans Wigzell i Dagens Nyheter att han ska skriva ut antivirala läkemedel till sig och sin familj för att ha i beredskap om fågelinfluensan kommer till Sverige.

- Om man är orolig tycker jag att man ska be sin läkare skriva ut läkemedlen och köpa dem utan rabatt, säger Hans Wigzell till Dagens Medicin.

Hans Wigzell känner till flera andra läkare som redan har skrivit ut medlen till sig själva och sin familj. Han tycker inte heller att det finns någon anledning att neka patienter ett recept om de vill köpa Tamiflu utan subvention.

Att uppmana enskilda att ha antivirala hemma är fel väg att gå, enligt Annika Linde, som ser en rad problem med en sådan användning.

Risk för utveckling av resistens  Tillgången på antivirala medel är begränsad, bland annat därför att efterfrågan hittills inte har varit så stor. De kapslar som säljs på apoteket i dag är dyra och har bara två års hållbarhet. Hur bra skydd det skulle ge mot smitta vid en pandemi är oklart, och det finns en risk för resistensutveckling.

Däremot skulle Annika Linde gärna se att läkare var mer frikostiga med att skriva ut antivirala medel för att förebygga vanlig influensa.

- Medlen kan göra nytta för att begränsa utbrott på till exempel sjukhem eller för att hindra att anhöriga smittas.   En ökad användning skulle också innebära att det fanns större lager i Sverige i händelse av en epidemi.

- Svenska läkare har av tradition betraktat influensa som en sjukdom som får läka ut av sig själv. Man vill inte heller ha sitt väntrum fullt av influensasjuka personer, säger Annika Linde.

Läkarförbundet kritiskt  När läkemedlen har använts längre och testats mer skulle det därför vara bra om de blir receptfria, så att det blev lättare att få tag i dem tillräckligt snabbt, anser hon. De har bara effekt inom 48 timmar efter insjuknandet.

Att en ökad efterfrågan på antivirala medel skulle vara positivt för tillgången i Sverige bekräftas av Roche, som tillverkar Tamiflu.

- Det skulle ha en positiv effekt på den svenska lagerhållningen om man började använda preparatet i den normala influensasäsongen, säger Elisabeth Gottfridsson, produktchef för Tamiflu på svenska Roche.

Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm, är kritisk till att förskriva antivirala medel för att ha hemma i händelse av en pandemi.

- Receptbelagda läkemedel ska förskrivas när de behövs, inte för att ligga i "husapotek", säger hon.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev