Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kritik mot lex Maria-utredning utan vetenskapliga råd

Publicerad: 5 November 2013, 09:41

Chefläkare protesterar mot att Ivo handlägger lex Marior utan att använda vetenskapliga råd. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Lex Maria

När Socialstyrelsen tidigare handlade lex Maria-anmälningar använde myndigheten sig av ett vetenskapligt råd för den medicinska handläggningen i fallen.

Men det gör inte Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som handlägger fallen i dag, vilket ett stort antal chefläkare i den Sydöstra sjukvårdsregionen nu protesterar mot i ett brev till Ivo.

Chefläkarna tycker att det är fel att ansvaret för att bedöma den medicinska handläggningen läggs på vårdgivarna.

”Vi anser att det inger medborgarna ett större förtroende att den medicinska handläggningen bedöms av extern expertis” skriver chefläkarna till Ivo.

Lars Good, chefläkare i Kalmar, hör till dem som undertecknat brevet till Ivo.

– Trovärdigheten mot patienter och allmänheten blir större om det är någon opartisk som utvärderar vid lex Maria-anmälningar. Nu överlåter man i stället till sjukvården att utreda sig själv, säger han till Dagens Medicin.

– Dessutom är det viktigt för oss att kunna lära oss av anmälningarna. Som det är i dag, när oberoende experter inte är med och utreder, tvivlar vi ibland på den medicinska kvaliten av utredningarna.

Birgitta Hagström, avdelningschef för Ivo Sydöst, lyfter fram att myndigheten kan ta in ett vetenskapligt råd om utredningen bedöms som tvivelaktig av Ivo. Men detta sker i ytterst få fall.

Är inte det ett problem att vårdgivarna ska utreda sig själva?

– Vi anser att den som har ansvar för vården bör utreda det som har hänt. De finns närmre patienten och har lättare att kommunicera med patienten.

I dag anlitas vetenskapliga råd när Ivo handlägger enskilda klagomål. Men Ivo anser att vårdgivaren även ska utreda de enskilda klagomålen och har skrivit till regeringen om det.

– Vi anser att det bör vara likadant för båda ärendetyperna, säger Birgitta Hagström.

SUSANNE FREDRIKSSON

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev