Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot Mölndals sjukhus efter brottares självmord

Publicerad: 20 januari 2006, 15:25

Psykiatriska kliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Mölndals sjukhus, behöver se över vissa rutinerna för övervakning och tillsyn av patienter med självmordsrisk.


Det anser Socialstyrelsen i ett Lex Maria-beslut sedan de synat händelseförloppet i samband med att brottaren Mikael Ljungberg tog sitt liv då han vårdades på kliniken i november 2004.

Bland annat anser myndigheten att det bör finnas en lista där det framgår vem på avdelningen som har tillsynsansvaret för en patient under olika tidsperioder.

I det aktuella fallet var tillsynen, som gjordes var 30:e minut, inte tillräcklig. Beslutet om vilken grad av tillsyn patienten skulle ha fattades dock "inte av oaktsamhet", enligt beslutet.

Socialstyrelsen är inte säker på att tvångsvård skulle ha förhindrat självmordet.

"Man kan endast spekulera i om en intagning för psykatirisk tvångsvård skulle ha medfört att patienten ordinerats ständig tillsyn och hur länge tvångsvården och graden av tillsyn i så fall skulle ha pågått, det vill säga om ett beslut i detta skede om tvångsvård skulle ha förhindrat den tragiska utgången", skriver Socialstyrelsen.

Trots att det inte ligger på myndighetens bord påpekar Socialstyrelsen i sitt Lex Maria-beslut det olämpliga i att, som Mölndals sjukhus gjorde, skicka en vårdfaktura till patientens anhöriga.

"Det är inte lämpligt att i efterhand skicka en faktura avseende en patient som begått självmord på vårdavdelning", skriver myndigheten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev