Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kritik mot rättspsykiatrin vid Ryhov

Publicerad: 8 Februari 2007, 14:40

Rättspsykiatriska kliniken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping får kritik av Arbetsmiljöverket. Personalens arbetsförhållanden har inspekterats efter att en sjukskötare knivskars till döds i oktober förra året.


Den 5 oktober 2006 knivskars en sjukskötare av en patient som var dömd för våldsbrott till vård enligt lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV. Patienten arbetstränade på en bilverkstad. Det var när han återvände som han, i den så kallade slussen, knivskar sjukskötaren.

Enligt Arbetsmiljöverket tyder ingenting på att rådande säkerhetsrutiner skulle ha brutits, men inspektörerna pekar på en rad brister inom arbetsmiljöarbetet.

Rättspsykiatriska kliniken vid Ryhov ska bland annat tydliggöra riskbedömningar av patienter, handlingsplaner med uppföljningsrutiner ska finnas, och allvarliga tillbud ska utredas för att man ska kunna förbättra säkerheten på avdelningen. All fast anställd personal ska genomgå utbildningar för att lära sig hantera hot och våld.

Sedan händelsen den 5 oktober har en av två slussar byggts om så att personalen inte befinner sig med patienterna när de kommer tillbaka efter permission.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev