Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot sen information om bristsituation

Publicerad: 18 februari 2014, 13:29

Patienter, sjukvård och apotek sätts i en svår situation när Läkemedelsverket dröjer med att meddela restsituationer, anser läkaren Daniel Carlzon.


I fredags meddelade Läkemedelsverket att det råder en restsituation för ett läkemedel mot epilepsi och ett läkemedel som används vid bipolär sjukdom.

Daniel Carlzon, läkare vid avdelningen för klinisk farmakologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, påpekar att det enligt lag krävs att läkemedelsföretag meddelar Läkemedelsverket minst två månader i förväg om försäljning av ett läkemedel upphör tillfälligt och att det därför borde varit känt sedan ett par månader tillbaka att det skulle uppstå en brist.

– Ändå hade restsituationen redan uppstått när Läkemedelsverket informerade om den, säger han till Dagens Medicin.

Han skulle vilja se en större framförhållning från myndighetens sida.

– Jag upplever att Läkemedelsverket inte förstår problematiken som det innebär för vården när ett läkemedel blir restnoterat på kort tid. Det innebär också problem för apoteken då kunderna tror att det är apoteken som inte lagerför varorna fast ansvaret är hos producenten.

Ifall information om brister skulle komma tidigare skulle det finnas mycket som kunde göras för att minska problemen, enligt Daniel Carlzon.

– Då hade läkare kunnat välja att sätta in andra preparat än dessa och det skulle finnas god tid att informera de patienter som redan stod på behandling att de behövde nya recept.

De läkemedel som är restnoterade nu, Ergenyl och Absenor, som båda innehåller natriumvalproat, är inte utbytbara, vilket gör att apoteken inte kan byta ut dem mot likvärdiga preparat. Bortsett från det anser inte Daniel Carlzon att den här restsituationen är värre än andra som uppstått på senare tid.

– Det jag vänder mig mot är att det har varit återkommande med sena rapporter när läkemedel saknas i lager. Nyligen lade Läkemedelsverket fram en utredning om restnoteringar och man undrar om det har hänt något sedan dess.

Dagens Medicin söker Läkemedelsverket för en kommentar.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev