Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot sena ambulanser

Publicerad: 6 december 2012, 09:35

Foto: Sven Östberg

Det tar allt längre tid för ambulanserna att komma fram. Det konstaterar Riksrevisionen som vill se tydligare nationella riktlinjer för ambulanssjukvården.


Riksrevisionen har granskat statens insatser inom ambulansområdet. Granskningen handlar bland annat om hur det halvstatliga bolaget SOS Alarm Sverige fungerar. Riksrevisionen konstaterar att staten borde ställa tydligare krav på SOS Alarm.

Granskningen visar att tiden det tar innan ambulansen når fram till patienten har blivit längre under de senaste åren. I april i år tog det i genomsnitt 13 minuter för en ambulans att nå fram till patienten i de mest prioriterade fallen. Det är drygt en minut längre än 2009.

Riksrevisionen skriver att målen för hur snabbt ambulansen ska nå fram varierar i landet. Det finns också varierande krav på ambulanspersonalens kompetens. Riksrevisionen vill att staten sätter tydligare nationella ramar för ambulansverksamheten.

Rapporten efterlyser också en tydligare tillsyn av ambulanssjukvården. Riksrevisionen uppmanar regeringen att se till att Socialstyrelsen eller den nya tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg genomför en systematisk tillsyn av ambulansverksamheten.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev