Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kritik mot spökskrivna artiklar

Publicerad: 16 April 2008, 13:15

Många vetenskapliga artiklar om läkemedlet Vioxx var författade av representanter för läkemedelsföretag eller spökskrivare, och sedan underskrivna av meriterade akademiska forskare.


Det visar en fallstudie som publiceras i dagens nummer av tidskriften Jama. Dessutom publiceras i samma tidning en studie som åter antyder att företaget Merck, i Sverige MSD, avsiktligt försökt tona ned riskerna med Vioxx.

Studierna kompletteras med en mycket kritisk ledartext, där Merck kritiseras för medveten manipulering av dussintals vetenskapliga publikationer om läkemedlet. Detta står klart sedan handlingar blivit offentliga i samband med rättegångar i Vioxx-fallet, menar ledarskribenterna.

 De föreslår elva åtgärder för att transparensen kring publikationer av kliniska studier ska förbättras, bland annat att alla som medverkat i författandet av en vetenskaplig artikel också namnges i någon form i anslutning till artikeln.

Medicinskt spökskrivande är dock inget nytt fenomen.

- Systemet är känt av alla inblandade, inklusive de vetenskapliga tidskrifterna. Ökad öppenhet är den bästa lösningen, säger Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen, till Svenska Dagbladet.

Merck avvisar i ett pressmeddelande kritiken i Jama som  falsk, missledande och utan sammanhang , och påpekar att man inte fått tillfälle att besvara den innan den fanns i tryck.

Läs mer

Jama 2008; 299: 1800-1812
Jama 2008; 299: 1813-1817
Ledartexten i Jama
Pressmeddelandet från Merck

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev