Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Kritiken är allvarlig”

Publicerad: 13 september 2013, 14:35

Efter att Sveriges Franchisetagare anklagat Apoteket AB för stora brister i franchiseverksamheten ska kedjan nu granska sig själv.


Statliga Apoteket AB agerar oetiskt och klarar inte av sin roll som franchisegivare. Det skriver intresseorganisationen Sveriges Franchisetagare i ett brev till finansmarknadsminister Peter Norman.

– Kritiken är allvarlig och vi tar den till oss och granskar oss själva, så att vi vet vad vi kan bemöta den med och vad som är fel och rätt i brevet,  säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB, till Dagens Apotek.

Stämmer anklagelserna i brevet i något fall?

– Nej, vi tycker inte att de stämmer, men vi ska granska oss själva så att vi inte slarvar över det här på något sätt. Att starta ett franchiseapotek i den här turbulenta tiden har säkert inneburit påfrestningar som kan ha varit av helt andra skäl än Apotekets tillkortakommanden. Det har varit en tuff period, säger Eva Fernvall.

Sveriges Franchisetagare skriver bland annat att  nära 40 procent av franchisetagarna går med förlust, vilket är sämre än normalt.

– Det beror på hur man räknar, så det är svårt att kommentera. Många av våra franchiseapotek går bra och är nöjda och andra har det lite tuffare. Några har startat relativt sent så det kan vara för tidigt att säga hur det går ännu, säger Eva Fernvall.

En av de franchisetagare som lyfts fram i brevet är Farmacifamiljen, som drivit apoteket Fasanen i Malmö. Enligt Sveriges Franchisetagare är huvudskälet till att Farmacifamiljen förlorat nära två miljoner kronor att Apoteket AB presenterat orealistiska kalkyler.

– Vi har gått igenom kalkylerna väldigt, väldigt noga. Vi har också tagit fram vilka risker som finns, så där tycker jag inte att det stämmer att vi på något sätt har försökt luras eller fört fram felaktiga uppgifter, tvärtom. Man hade mycket god insyn innan man tog över på Fasanen, säger Eva Fernvall.

I går, torsdag, meddelade Apoteket AB att företaget nått en förlikning med Farmacifamiljen. Eva Fernvall vill inte kommentera detaljerna i uppgörelsen, men bekräftar att Apoteket AB nu äger apotekstillståndet.

Fasanen, som varit stängt sedan i mitten av augusti, kommer att öppna igen i nästa vecka. I fortsättningen ska Apoteket AB driva apoteket i egen regi.

I brevet från Sveriges Franchisetagare räknas flera andra problem upp. Apoteket AB ska bland annat ha blandat ihop bokföringsunderlag från olika franchiseenheter, med grova fel i bokföringen som följd.

– Det är självklart jätteallvarligt om det är så. Vi måste gå till botten och titta igenom att vi har skött det vi ska sköta, säger Eva Fernvall.

En medlem i Sveriges Franchisetagare ska enligt organisationen ha försökt få ta del av sin egen bokföring från Apoteket AB:s ekonomiavdelning i över ett år, utan framgång.

– Det låter väldigt konstigt, vi måste titta igenom det.

Sveriges Franchisetagare vill enligt brevet veta regeringens uppfattning om Apotekets ansvar som franchisegivare. Någon direkt kommunikation med intresseorganisationen har inte kedjan haft.

– Nej, vi försöker i första hand reda ut det själva mot våra franchisetagare, säger Eva Fernvall.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev