Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kritiserad larmcentral får vara kvar

Publicerad: 17 december 2019, 12:59

Sjukvårdens larmcentral har missat att svara på många 112-samtal inom utsatt tidsgräns.

Foto: Knud Nielsen/Mostphotos

Sjukvårdens larmcentral i Västra Götalandsregionen har haft problem att klara sitt uppdrag. Trots det sade en oenig regionstyrelse i dag nej till att lägga ned verksamheten.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenAmbulanssjukvård

I våras tog regionen över den medicinska bedömningen av ambulanslarm i egen regi från SOS Alarm. Personal på Sjukvårdens larmcentral (SVLC) ska bland annat ta emot samtal från 112 och dirigera ambulanshelikoptrar.

Verksamheten hade till en början svårt att rekrytera personal och kostade mer än planerat. Tidningen Göteborgs-Posten har i en serie artiklar skrivit om olika brister. Bland annat har sjuksköterskor inte hunnit svara i tid på en stor mängd 112-samtal. Om ingen svarar inom 30 sekunder kopplas samtalen över till SOS Alarm, vilket har inneburit stora extra kostnader för regionen. Samtidigt anklagades SOS Alarm för att sabotera för Sjukvårdens larmcentral.

Regiondirektören hade tagit fram ett förslag om nedläggning av Sjukvårdens larmcentral. I dag, den 17 december, röstade regionstyrelsen om förslaget.

Regionens minioritetsstyre, M, L, C, K och MP, ville gå på tjänstemannaförslaget, rapporterar Göteborgs-Posten. Men en majoritet bestående av S, V och SD röstade för att behålla verksamheten, även om de också ser brister och tycker att samarbetet mellan larmcentralen och SOS Alarm måste förbättras. I ett gemensamt yrkande lyfte S och V bland annat att det skulle kosta många miljoner att lägga ned larmcentralen och att vinster med verksamheten också har setts.

Relaterat material

Regionen vill förbättra ambulansprioriteringen

”Sjukvårdens larmcentral klarar inte sitt uppdrag”

Längre väntetider på ambulans i Västra Götaland

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev