Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kritiserad upphandling i Västmanland läggs på is

Publicerad: 21 April 2004, 08:35

Den kritiserade upphandlingen av privata familjeläkarenheter i Västmanland har lagts på is. Samtidigt har Stockholms läns landsting beslutat att ge sina privatläkare chansen att behålla sina verksamheter genom direktupphandling.


Ämnen i artikeln:

Vårdupphandlingar

I slutet på förra veckan beslutade kammarrätten att inhibera den omdebatterade upphandlingen av familjeläkarverksamheten i Landstinget Västmanland. Detta innebär att upphandlingen inte får avslutas förrän kammarrätten tagit ställning till om ärendet ska prövas.   Det är privatläkarna vid ett antal vårdcentraler som har överklagat länsrättens dom och landstingets beslut att låta vårdföretaget Carema Primärvård AB ta över driften av sex privata vårdcentraler. Läkarna riktar skarp kritik mot Landstinget Västmanland och menar att upphandlingsprocessen kommer att lamslå primärvården. De nuvarande avtalen löper ut den 30 juni. Privatläkare som varit verksamma i flera år riskerar att förlora sina verksamheter, vilket i sin tur innebär att invånarna förlorar sin fasta läkarkontakt.  - Det är omöjligt att bedriva en verksamhet om man hela tiden måste vara orolig för att inte få sitt avtal förlängt. I Västmanland saknas det redan 30 familjeläkare och i dagsläget är det ingen av oss privatläkare villig att börja jobba för Carema i stället, säger Jonas Sjögreen, verksamhetschef vid Prima familjeläkarmottagning i Västerås.

Stockholm tar en annan väg  Upphandlingskarusellen i Västmanland har skapat en debatt om huruvida lagen om offentlig upphandling ska tillämpas inom primärvården. IStockholms läns landsting har politikerna beslutat att gå en helt annan väg. I slutet på mars bestämde hälso- och sjukvårdsutskottet att alla avtal inom primärvården i framtiden ska kunna förnyas genom direktupphandling. När avtalet för en privat husläkarmottagning löper ut ska denna erbjudas ett nytt avtal utan att behöva tävla mot andra vårdgivare. En förutsättning är dock att husläkarmottagningen uppfyller ett antal kvalitetskrav. Exempelvis kommer man att titta på den medicinska kvaliteten, tillgängligheten och samverkan med andra vårdaktörer.   - Vi är lättade över att man insett att små ensamföretagare inte kan tävla i samma viktklass som de stora bolagen, säger Christer Sjödin, ordförande i Storstockholms privatläkarförening.  Enligt Anders Olsson, förhandlingschef på beställarkontor vård vid Stockholms läns landsting, är utgångspunkten att väl fungerande verksamheter ska få förlängda avtal. Han menar att kraven på konkurrens i lagen om offentlig upphandling krockar med hälso- och sjukvårdslagens krav på kvalitet och kontinuitet. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska landstinget organisera vården så att alla invånare kan välja en fast läkarkontakt. Detta blir svårt om privatläkarna tvingas att ge sig in i ett anbudsförfarande varje gång ett avtal löper ut.   Dessutom har erfarenheterna av upphandlingar visat att oron bland både personal och anställda påverkar verksamheten negativt.  - Det är ett tveksamt rättsläge. Men vi anser att möjligheten till kontinuitet väger tyngre än lagen om offentlig upphandling, säger Anders Olsson.  Direktupphandling av tidsbrist  I förra veckan meddelade Landstinget Västmanland att de sju familjeläkarenheter som inte omfattades av det första upphandlingsbeslutet kan bli föremål för en direktupphandling. Men Anders Kembler, upphandlingschef vid Landstinget Västmanland, förklarar att detta bara beror på tidsbrist - inte på att man bytt inställning till hur förnyade avtal ska hanteras i framtiden.  - Vi jobbar fortfarande efter lagen om offentlig upphandling. Men lagen säger att man kan göra en direkt upphandling om det finns särskilda skäl och nu är det så kort tid att vi inte hinner annars, säger Anders Kembler.

Ämnen i artikeln:

Vårdupphandlingar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev