lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritiserar förslag om papperslös vård

Publicerad: 23 oktober 2012, 11:06

Patienter borde inte delas in i olika grupper, utan alla borde få rätt till samma vård. Det anser Läkarförbundet.


Regeringen och Miljöpartiet har kommit överens om nya regler kring vård för papperslösa och gömda. De nya reglerna ska börja gälla från den 1 juli 2013. Förslaget är nu ute på remiss till den 9 november.

Läkarförbundet skriver i sitt remissvar att förslaget innebär att ”vårdpersonalen tvingas sortera mellan olika personer utifrån deras juridiska status”.

De nya reglerna innebär att papperslösa och gömda barn ska få rätt till samma vård som alla andra barn som är bosatta i Sverige. För vuxna papperslösa och gömda innebär de nya reglerna att de får rätt till samma vård som asylsökande har rätt till i dag. Det innebär att de får rätt till subventionerad ”vård som inte kan anstå”.

Läkarförbundet ställer sig positivt till att gömda och asylsökande barn får rätt till samma vård som andra barn. Men när det gäller vården för vuxna som vistas i landet utan tillstånd är förbundet kritiskt till förslaget. Läkarförbundet konstaterar att det är den enskilda läkaren som tvingas avgöra om det handlar om ”vård som inte kan anstå”. Förbundet skriver att definitionen av detta begrepp är otydlig och att det föreslagna systemet inte är rättssäkert.

I första hand vill Läkarförbundet att regeringen ska ge alla asylsökande, papperslösa och gömda rätt till samma vård som de som är permanent bosatta i Sverige. Detta föreslog Rättsmedicinalverkets generaldirektör Erna Zelmin i utredningen ”Vård efter behov och på lika villkor – en mänsklig rättighet” som hon presenterade för regeringen 2011.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev