Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritiserar Helsingborgs lasarett för platsbrist

Publicerad: 8 juni 2016, 09:19

Bristande riskanalyser inför ombyggnad, vårdplatsbrist och orimligt lång vårdtid på akuten. Det är en del av kritiken Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktar mot Helsingborgs lasarett i en ny granskning.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettRegion SkåneIvo

Region Skåne har under detta år och fjolåret gjort flera lex Maria-anmälningar om allvarliga vårdskador på Helsingborgs lasarett, och slutsatsen regionen drar är brist på vårdplatser. Det ledde till att Ivo gjorde en tillsyn av verksamheten.

– Det har varit problem under en relativt lång tid, säger Eva Hansson, enhetschef på Ivo avdelning syd.

– Att vi valde att göra tillsynen nu är flera lex Maria-anmälningar om allvarliga vårdskador på grund av lång väntan på akuten, säger hon och nämner fallskador och trycksår som de vanligaste.

Vårdtiden på akutmottagningen har ökat innan de lagts in på någon avdelning, från ett genomsnitt på 19 i fjol till på 23 hittills under 2016. Beslut om patienterna har alltså fattats, men sedan har vårdplatser saknats.

Problemen har till stor del orsakats av ombyggnaden av lasarettet. Den ledde till färre vårdplatser, något som skulle lösas med fler i Ängelholm och Landskrona.

– Man har trots den möjligheten haft stora problem med tillgången vid Helsingborgs lasarett, säger Eva Hansson.

Regionen har inte heller analyserat riskerna med att flytta patienterna mellan olika sjukhus. Och det har funnits ”betydande brister hur vårdgivaren styrt och lett verksamheten” vid Helsingborgs lasarett, skriver Ivo. Det handlar till exempel om att det varit oklart vem som har haft rätt att skriva in patienter på specialistavdelningar.

Ivo planerar att följa upp granskningen i slutet av 2016.

Relaterat material

Platsbrist stoppar operationer i Helsingborg

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News