Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritiserat vårdföretag får godkänt

Publicerad: 4 juni 2007, 06:11

Företaget Doktorn & Co får godkänt för sina utredningar av långstidssjukskrivnas arbetsförmåga. Socialstyrelsen har granskat 22 utredningar, efter den kritik som patienter fört fram i radioprogrammet Kaliber.


Försäkringskassan tänker nu åter anlita Stockholmsföretaget för företagsmedicinska utredningar, ett samarbete som tillfälligt stoppats efter kritiken.

Socialstyrelsens stickprovsgranskning gjordes på 18 slumpmässigt utvalda utredningar och fyra som valts ut för att det förekommit klagomål. Tre läkare, två allmänmedicinare och en smärtspecialist, deltog i arbetet och konstaterar att samtliga undersökta utredningar håller en godtagbar medicinsk kvalitet, med fullständigt underlag.

I 18 av 22 fall är granskarna överens med Doktorn & Co om de rekommendationer som lämnas om patienterna. I fyra fall är granskarna delvis överens, men skiljaktigheterna handlar inte om personernas förmåga att arbeta.

– Nej, det är anmärkningar om att personen kunde arbetstränat på en annan arbetsplats, borde haft motiverande samtal eller att arbetsgivaren borde kontaktats, säger Olivia Wigzell, chef för enheten för uppföljning och utvärdering på Socialstyrelsen, där granskningen gjorts.

Kritiken mot företaget har från patienterna handlat om att det som står i utredningarna inte stämmer, alltså rena faktafel. Hur har ni granskat det?

– Vi har inte fått i uppgift att granska det, utan att göra en slags second opinion av det medicinska materialet, säger Olivia Wigzell, som menar att detta är möjligt då man i hälften av de granskade fallen även haft information från andra delar av vårdkedjan än bara företaget.

Försäkringskassan har också intervjuat 15 patienter som framfört synpunkter på dåligt bemötande av främst en av läkarna på företaget. De har också kritiserat att lokalarna inte är handikappanpassade och att tiden med olika yrkespersoner varit för kort.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev