Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritisk chefläkare lämnar sjukhus

Publicerad: 13 januari 2011, 13:21

Chefläkaren lämnar sitt jobb efter bara ett halvår. Orsak: bristande säkerhetsarbete och bristande kontakt med sjukhusdirektören.


I mitten av förra året började Åke Gustafsson som chefläkare på Länssjukhuset Sundsvall Härnösand.

Vid årsskiftet lämnade han sin post.

För Sundsvalls Tidning berättar han nu att vad som ligger bakom beslutet.

Han anser att sjukhuset begått ett avtalsbrott i fråga om hans lön, men också att kontakten med  sjukhusdirektören varit för liten och att det finns brister i det långsiktiga patientsäkerhetsarbetet.

Han tycker att sjukhusledningen lämnar personalen i sticket genom att inte ha ett tillräckligt systematisk patientsäkerhetsarbete och genom att det inte finns klara rutiner att följa i krislägen.

– Det här gäller även dem som ska utforma rutinerna, som inte heller har något att hålla sig till. Finns det väldigt lite struktur i patientsäkerhetsarbetet blir kvaliteten mer beroende av enskilda medarbetares insatser, säger han till tidningen.

Sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson håller inte med.

– Nu är patientsäkerhetsfrågorna inlyfta i ledningsgruppen där chefläkaren är föredragande. Varje ledningsgruppsmöte börjar alltid med patientsäkerhetsfrågorna. De har alltså fått en högre profil än tidigare. Det kommer vi att fortsätta med, säger han till Sundsvalls Tidning

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News