Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kronans Apotek blir nya namnet

Publicerad: 22 oktober 2013, 13:08

Apotekskedjan Kronans Droghandel byter namn till Kronans Apotek. Det bekräftades på Oriola-dagen i dag, tisdag.


I april köpte Oriola-KD, som även äger Kronans Droghandel, apotekskedjan Medstop. Vad kedjorna nu ska heta har dock företaget varit förteget om.

Men på Oriola-dagen som ordnades i Stockholm på tisdagen avslöjade Thomas Ringbom, utredare på Statskontoret, Kronans Droghandels namnbyte.

– De kommer att byta till Kronans Apotek. I den mån det inte har varit bekräftat tidigare så är det det nu, jag ringde och frågade och fick det bekräftat att de byter namn till Kronans Apotek, sade Thomas Ringbom under sin föreläsning.

Tidigare i höst byttes skyltarna ut på vissa av kedjornas apotek. Där hade namnen ersatts av den stiliserade kungakrona som Kronans Droghandel använder i sin logotyp, följt av ordet ”apotek”.

Statskontoret presenterade sin slutrapport om apoteksomregleringen i slutet av maj i år. Där konstaterade myndigheten att det i maj fanns 29 apoteksvarumärken i Sverige, varav 18 små med 1 till 4 apotek.

Nu i oktober finns 27 märken kvar, enligt nya siffror från Statskontoret. Fyra av dessa är stora aktörer med 163 till 375 apotek och två är medelstora med 56 till 79 apotek.

Men de som varnade för en situation liknande den i Norge där det bara finns ett fåtal stora aktörer på marknaden fick fel, enligt Thomas Ringbom. Bara det faktum att Konkurrensverket godkänt de två senaste stora apoteksaffärerna stärker honom i denna uppfattning.

– Vi har inte sett den norska situationen, konstaterade han.

Under hösten har dock två små fristående apotek köpts upp av kedjor. Och sedan omregleringens början har tio apoteksvarumärken lämnat marknaden, däribland norska Apotek1 och Åhléns apotek, berättade Thomas Ringbom under sin föreläsning.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News