Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kronans Apotek: Systemet måste ändras

Publicerad: 6 december 2013, 15:12

Det behövs en ökad flexibilitet i systemet med periodens vara, anser Kronans Apotek som överväger att överklaga TLV:s vitesföreläggande.


Kronans Apotek måste betala ett vite om inte kedjan säljer periodens vara när varken förskrivare, farmaceut eller patient har motsatt sig ett generiskt utbyte. Det har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutat. Se artikel här intill.

Kronans Apotek har ännu inte beslutat om föreläggandet ska överklagas eller ej.

– Vi har några veckor på oss att fatta beslut om det, så vi har inte bestämt oss ännu för om vi kommer att agera, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på apotekskedjan, till Dagens Apotek.

– Men vi tycker att systemet med periodens vara behöver förändras, det är helt enkelt inte optimalt för kunderna.

Bakgrunden till TLV:s beslut är en granskning som genomfördes under februari och mars och som visade att Kronans Apotek sålt andra varor än periodens vara, vilket ökat landstingens och patienternas kostnader.

– En del av de här fallen kan ju bero på att vi inte haft rätt läkemedel hemma och ändå velat expediera en produkt som haft en mindre prisskillnad. Vi skulle vilja ha en ökad flexibilitet i systemet, säger Andreas Rosenlund.

TLV har kontrollerat att periodens vara funnits tillgänglig hos tillverkare och partihandel under de två månader som granskats. Myndigheten poängterar också att de fall där föregående månads periodens vara har sålts inte har ingått i granskningen.

Kronans Apotek kommer nu att se över vad som behöver göras för att kedjans apotek ska kunna följa förmånslagen bättre från och med 1 maj, då vitesföreläggandet börjar gälla. Företaget har också genomfört utbildningsinsatser för de anställda.

Finns det en bristande kunskap hos farmaceuterna om reglerna för det generiska utbytet?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det kan vara att man behöver någon ytterligare information eller uppfräschning av kunskap, men generellt sett skulle jag säga att man är väl införstådd i hur själva systemet ska fungera.

Men hjälper utbildningsinsatser då?

– Det kan ju handla om att förstå konsekvenserna av att man ändå expedierar ett läkemedel som inte är periodens vara. Men i grunden handlar det om att få ett system som är bättre anpassat till kundernas behov, där det finns större möjlighet att göra den här typen av byten.

Vad vore den viktigaste åtgärden för att få ett bättre system?

– Att apoteken helt enkelt får större möjligheter att göra byten utifrån tillgång och efterfrågan, säger Andreas Rosenlund.

Relaterat material

TLV hotar apotek med vite

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev