tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kronans Droghandel lockar flest praktikanter till sig i höst

Publicerad: 30 maj 2011, 14:20

Den populäraste kedjan bland de apotekarstudenter som gör sin praktik i höst är Kronans Droghandel.


Av de drygt 90 studenter som sökt praktikplats inför hösten har en tredjedel i första hand sökt till något av Kronans Droghandels apotek.

– Det är väl för att de erbjuder ersättning och ligger i rätt område, tror Jannike Stenlund som är kursansvarig för apotekar- och receptariepraktiken vid Uppsala universitet.

Tidigare har apotekarstudenter fått lön under sin praktik, men den är nu avskaffad. Från och med i höst bestämmer varje apotekskedja för sig vilka villkor praktikanterna får, se faktaruta.

Bara Kronans Droghandel och Cura-apoteket betalar en engångssumma för själva praktiken, något som verkar avspeglas i studenternas val. De väljer vilket apotek de helst vill vara på och fyra av de fem mest populära apoteken tillhör Kronans Droghandel och Cura-apoteket.

Allra flest hade valt Kronans Droghandels apotek i Gränby i Uppsala. Där vill 16 studenter helst göra sin praktik. På andra plats kom Cura-apoteket på Fyrisparksvägen i Uppsala, som tio studenter valt i första hand. Apoteket AB:s apotek CW Scheele i Stockholms innerstad kom trea med nio förstahandsval.

– Det brukar vara poppis, jag tror att det är för att det är ett jourapotek, säger Jannike Stenlund som själv är legitimerad apotekare.

Det är bara studenterna i Uppsala som går ut på praktik i höst. De allra flesta vill vara på apotek som ligger på pendlingsavstånd från studieorten.

Nummer fyra på listan över de populäraste apoteken är Cura-apoteket i Solna, dit fyra studenter sökt i första hand, och nummer fem är Kronans Droghandels apotek på Torkel Knutssons gata i Stockholm som tre helst vill vara på. Bara ett tiotal studenter har valt apotek på andra håll i landet som förstahandsval.

Tidigare har en undersökning från Sveriges farmacevtförbund varnat för att många apotekarstudenter skulle hoppa över praktiken helt, när praktiklönen togs bort. Så tycks det dock inte ha blivit ännu.

Enligt Uppsala universitet har 92 studenter gjort sina förstahandsval för en praktikplats till hösten.

– Det har inte minskat som vi ser det, det brukar vara så många. Men det är möjligt att de tackar nej om de inte får rätt apotek, säger Jannike Stenlund.

Några studenter har redan ringt och meddelat att de inte kommer att göra sin praktik i höst om de inte får den praktikplats de vill ha. Andra lär hoppa av höstens praktik för att de inte klarar alla tentor i tid, eller inte har något studiestöd kvar att ta ut, tror Jannike Stenlund.

Näst flest sökande har Apotek Hjärtat, som 18 studenter har valt i första hand. På plats nummer tre kommer Apoteket AB, som har 16 förstahandssökande. 15 studenter har valt Cura-apoteket, sex har valt Apoteksgruppen och Vårdapoteket har fyra sökande. Sämst har intresset varit för Doc Morris, som har två sökande studenter, samt Medstop som bara har lockat en apotekarstudent.

Eftersom apotekarstudenterna väljer enskilda apotek och inte företag är det oklart hur många praktikanter varje kedja faktiskt får i höst. Det finns gott om praktikplatser ute i landet som ingen valt i första hand. Kronans Droghandel i Gränby lär inte ta emot 16 praktikanter och många kommer därför att få nöja sig med sitt andrahandsval.

Apoteksföretagens villkor:

Apoteket AB: De praktikanter som måste flytta från sin studieort kan få en ersättning på maximalt 500 kronor i veckan. Dessutom erbjuds de tre till sex månaders visstidsanställning efter avslutad utbildning.
Apoteksgruppen: Varje entreprenör bestämmer själv. De flesta kommer sannolikt inte att betala någon lön eller ersättning, enligt en rundringning Dagens Apotek gjort.
Apotek Hjärtat: Prövar i varje enskilt fall hur mycket ersättning en praktikant kan få för fördyrade omkostnader.
Cura-apoteket: Apotekarstudenter får en gratifikation på 12 000 kronor, receptariestudenter får 5 000 kronor. Dessutom betalar företaget upp till 10 000 kronor i månaden i ersättning för ökade omkostnader.
Doc Morris: Praktikanterna kan ansöka om ersättning på upp till 500 kronor i veckan om de får högre kostnader för resor och bostad.
Kronans Droghandel: Apotekarstudenter får en gratifikation på 12 000 kronor, receptariestudenter får 5 000 kronor. Dessutom kan praktikanterna ansöka om ett rese- och boendebidrag på högst 7 000 kronor per månad.
Medstop: Praktikanter får upp till 10 000 kronor i månaden i ersättning för dyrare resor och boende.
Vårdapoteket: Ersätter praktikanter med upp till 1 000 kronor i veckan för ökade kostnader.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev