Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kroniker designar vårdcentraler

Publicerad: 7 februari 2014, 09:29

Patienter med kroniska sjukdomar ska vara med och utforma vården på två vårdcentraler, i Eskilstuna och i Karlstad. Projektet väntas få stöd från regeringen.


Landstingen i Sörmland och Värmland vill att patienter ska delta i skapandet av en radikalt förbättrad vård och följsamhet till nationella riktlinjer inom olika vårdområden. Med utgångspunkt från patientens perspektiv ska olika former av tjänsteinnovation och designmetodik testas.

Pilotprojektet ska bedrivas i samarbete med Sveriges Tekniska Forskningsinstitutet, enligt landstingsdirektör Jan Grönlund i Landstinget Sörmland. Som ett första steg görs en kartläggning av patienternas och deras anhöriga verkiga behov . Patienterna ska också observeras, eftersom enkäter och fokusgrupper inte säger allt.

I Sörmland är det vårdcentralen City i centrala Eskilstuna som är aktuell. Den har 15 500 listade patienter och den socioekonomiska belastningen är hög. Drygt 40 procent av närområdet invånare har annan etnisk bakgrund.

Vårdcentralen Kronoparken i Karlstad är den andra utvalda vårdcentralen. Den har 13 500 listade patienter och liknande betingelser som City.

Totalt ansöker de två landstingen om fyra miljoner kronor från regeringens kronikersatsning. Ärendet bereds nu i regeringskansliet och enligt regeringens kronikersamordnare Roger Molin väntas projektet få stöd från regeringen.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev