Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kroniker kan bli riktigt gammal

Publicerad: 12 februari 2008, 15:18

Många personer kan bli mycket gamla och ha bibehållen funktion trots att de lider av kroniska sjukdomar som diabetes, Parkinson och kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Det visar en ny amerikansk studie.


Forskare vid Boston University, USA, har i en tvärsnittsstudie undersökt 523 kvinnor och 216 män som var 97 år eller äldre. Studiedeltagarna fick svara på hälsoenkäter och göra funktionstester. Ett syfte med studien var att ta reda på kännetecken för individer med kronisk sjukdom som lever mycket långa liv.

Enligt resultaten som i publiceras i veckans utgåva av tidskriften Archives of Internal Medicine hade 32 procent av studiedeltagarna levt med någon kronisk sjukdom, som diabetes, Parkinsons sjukdom eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom sedan de var yngre än 85 år.

I denna grupp kunde 72 procent av männen och 34 procent av kvinnorna i hög utsträckning klara sig själva i vardagslivet, enligt skalan Barthel index.

Forskarnas slutsats är att förmågan att klara sig utan sjukdom och funktionsnedsättning tycks vara viktig för att vissa individer ska kunna leva mycket långa liv. Men för andra individer, framför allt män, kan det räcka med att bara klara sig undan funktionsnedsättning.

Archives of Internal Medicine 2008; 168: 277–283

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev