Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kroniker trängs undan i Stockholm

Publicerad: 20 december 2012, 12:58

Kroniker och andra vårdkrävande grupper riskerar att trängas undan av vårdvalet och vårdgarantin. Det konstaterar landstingsrevisorerna i Stockholm.


Landstingsrevisorerna i Stockholms läns landsting har granskat effekterna av vårdgarantin och vårdvalet för de patienter som har störst vårdbehov. Slutsatsen i deras rapport är att både vårdgarantin och vårdvalet riskerar att leda till undanträngningseffekter för dessa patienter.

I rapporten konstaterar revisorerna att vårdvalet och vårdgarantin har lett till ökad tillgänglighet och kortare köer för nybesök och behandling. Men revisorerna konstaterar att kroniker och andra vårdkrävande grupper inte omfattas av incitamenten i vårdvalet och vårdgarantin. Revisorerna skriver att data från flera vårdregister och flera rapporter pekar på att dessa grupper trängs undan.

Granskningen som landstingsrevisorerna har gjort visar att vårdvalet i första hand leder till undanträngning av kroniker i primärvården och att vårdgarantin ger samma effekt i slutenvården. Revisorerna skriver att landstinget har gjort för lite för att säkerställa att de patienter som har störst behov får företräde.

Revisorerna uppmanar landstinget att förstärka styrningen och uppföljningen för att se patientströmmar och väntetider för de patientgrupper som riskerar att trängas undan. Landstinget uppmanas också att göra riskanalyser innan nya vårdval införs för att undvika att fler undanträngningseffekter skapas.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev