Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kronoberg ger sig inte

Publicerad: 23 december 2013, 13:01

Landstinget Kronoberg överklagar domen om att patienter måste kunna få betala sin vård med kontanter.


Förvaltningsrätten i Växjö slog i början av december fast att landstinget inte kan inskränka rätten att betala patientavgifter med sedlar och mynt från Riksbanken. Bakgrunden var att landstinget bestämt att betalningen i princip ska vara kontantfri för att minska stöld- och rånriskerna.

Efter att ha konsulterat jurister går nu Landstinget Kronoberg vidare och tar fasta på att lagen om Sveriges riksbank endast säger att man måste acceptera kontanter som giltigt betalningsmedel. Lagen säger inte något om var man ska kunna betala, hävdar landstinget.

Därför anser Kronoberg att det inte strider mot lagen att hänvisa till vissa betalningsställen, på det sättet som landstinget redan gör. Den som vill betala en faktura kontant kan göra det på Centrallasarettet i Växjö och på Lasarettet i Ljungby.

Jämtlands läns landsting har också försökt stoppa kontantbetalningen, men stötte på patrull i Kammarrätten i Sundsvall. Den avgörande skillnaden är att Jämtland helt ville ta bort möjligheten att betala med sedlar och mynt, enligt analysen från Kronoberg.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev