Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kroppsbyggare fick diabetes efter att ha dopat sig

Publicerad: 26 Februari 2007, 11:41

En 36-årig kroppsbyggare har fått diabetes sedan han dopat sig med tillväxthormon, rapporterar brittiska forskare. Enligt dem är mannen det första rapporterade fallet där en patient utvecklat diabetes på detta sätt.


När den 36-årige mannen sökte akut vård för sina bröstsmärtor hade han förlorat över 40 kilo i vikt under det senaste året. Han hade sedan en tid lidit av extrem törst och aptit och han kissade över 12 liter per dag.

Därtill uppmättes ett mycket högt blodsocker på 30,2 mmol/l. 36-åringen var 165 centimeter lång och vägde 90 kilo, vilket ger ett kroppsmasseindex på 33.

Mannen berättade utan omsvep att han sedan 15 år missbrukat anabola steroider. De senaste tre åren hade han kompletterat sitt missbruk med tillväxthormoner, även det i syfte att dopa sig.

Efter ungefär ett års missbruk av tillväxthormoner noterade 36-åringen att han fick förhöjda blodsockervärden, hyperglykemi. Som en följd började han självmedicinera med insulin.

Men ungefär ett år innan 36-åringen sökte vård slutade han ta insulin, eftersom han vid upprepade tillfällen drabbats av hypoglykemi, för lågt blodsocker, i samband med träning.

Mannen fick diagnosen diabetes. Han lades in på sjukhus och fick sina symtom behandlade med bland annat insulin. Mannens värden blev så småningom helt normala.

Det är tidigare känt att tillväxthormoner kan ge förhöjda blodsockervärden. Men enligt läkare vid brittiska sjukhuset University Hospital Coventry, som har skrivit om fallet i British Journal of Sports Medicine, är 36-åringen det första kända fallet då någon utvecklat konstaterad diabetes efter att ha använt tillväxthormoner.

Läkarna konstaterar att det inte finns några studier kring hur tillväxthormoner kan påverka den som i övrigt är frisk och som inte har någon brist på tillväxthormoner. Läkarna är därför osäkra på om ett missbruk av tillväxthormoner, där halterna i kroppen blir högre än vad som är normalt, verkligen kan orsaka diabetes. I stället skulle det kunna vara en tidigare debut av en typ 2-diabetes, som ändå skulle drabba patienten.

Artikeln är publicerad online i British Journal of Sports Medicine.

British Journal of Sports Medicine, online 26 februari 2007

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev