Nyheter
Kroppsceller från vuxna personer klonades
Publicerad: 25 april 2014, 08:00
En av förra årets viktigaste vetenskapliga framsteg har nu återupprepats. Forskare har återigen lyckats klona mänskliga kroppsceller genom att överföra cellkärnor till äggceller. Dessutom tog forskarna metoden ett steg närmare en bredare användning.
Det var i maj 2013 som amerikanen Shoukhrat Mitalipov och hans forskarkollegor rapporterade att de framställt mänskliga embryonala stamceller genom så kallad cellkärnsöverföring.
De här experimenten rankandes av tidskriften Science som ett av det tio viktigaste genombrotten förra året.
Fram till nu har dock inga andra forskarlag lyckats återupprepa resultaten. Men i tidskriften Cell Stem Cell beskrivs nu hur forskare i Sydkorea och USA gjort just detta.
Till skillnad från de ursprungliga försöken, där celler från bebisar och foster klonades, så använde forskarna nu hudceller från vuxna personer, en 35-årig och en 75-årig man. Stamcellerna som blev resultatet kunde sedan utvecklas till andra typer av celler, som nervceller och hjärtmuskelceller.
Att forskarna lyckades använda cellkärnor från vuxna individer pekar på att metoden i framtiden kan få ett betydligt bredare användningsområde för att ta fram individspecifika stamceller, till exempel för att reparera skadad vävnad.
Forskarna förfinade också metoden genom att inkubera cellerna under förhållandevis lång tid efter kärnöverföringen innan de aktiverades. På så sätt ökade chanserna att processen skulle lyckas.
Samtidigt återstår flera utmaningar innan cellkärnstransfer eventuellt kan bli en kliniskt användbar metod att skapa mänskliga stamceller. Ett problem är att tekniken fungerar dåligt med just mänskliga celler – det är mycket lättare att klona celler från andra däggdjur.
Forskarna bakom den nu aktuella artikeln konstaterar att det bara tycks vara äggceller från vissa kvinnor som är lämpliga att använda. Men de tror att ytterligare modifieringar av försöksprotokollen kan ge förbättrade resultat.
Läs hela originalartikeln: