måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kroppskameror ska stoppa våld på akuten

Publicerad: 23 mars 2018, 13:46

På Capio S.t Görans har ordningsvakterna vid akuten kroppsburen kamera sedan oktober förra året. Foto: Privat

Moderaterna i Stockholm vill utrusta ordningsvakter på akutmottagningarna vid länets alla sjukhus med kamera på axeln.

Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhusAkutsjukvård

Sedan oktober 2017 bär ordningsvakter på privata Capio S:t Görans sjukhus så kallade kroppsnära kameror. Nu tar finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) initiativ till att införa det på alla sjukhus i landstinget.

– Jag är beredd att pröva alla åtgärder för att öka tryggheten för våra medarbetare och patienter, säger hon i ett pressmeddelande från Moderaterna.

Landstingsdirektören i Stockholms län och landstingets säkerhetschef har fått i uppdrag att utreda ett införande vid alla sjukhusens akutmottagningarna i länet.

På Capio S:t Göran har kameraövervakningen på akutmottagningen inte hunnit utvärderas, men uppfattningen är att det blivit tryggare, enligt Sven Kamperin, säkerhetschef vid sjukhuset.

– Ordningsvakterna upplever tydligt att när de går in i en situation med kameran påslagen så lugnar det sig snabbare. Och gör det inte det, så finns det ju inspelat, säger han till Dagens Medicin.

Hittills har inspelat material från ett 20-tal tillfällen skickats vidare till vaktbolagets larmcentral för vidare utredning och eventuell polisanmälan. Inspelningarna är krypterade och kan inte ses av någon annan.  Gammalt material spelas över och i de fall kameran slagits på utan att något allvarligt inträffat, skickas filmen inte vidare.

Lagstiftningen är mycket restriktiv vad gäller tillstånd till övervakning med fast kamera, på exempelvis sjukhus där den personliga integriteten anses väga tungt. För övervakning med kroppsburen kamera krävs däremot inget tillstånd men reglerna är långt från otvetydiga.

– Det gäller att balansera mellan behovet av integritet och nyttan för den som övervakar. I nuläget finns inga prövningar på sjukhus men det skulle vara intressant om det blir det, säger Jenny Bård, jurist på Datainspektionen.

Den som filmas måste informeras om att så sker, inte bara genom ett enstaka anslag på akuten till exempel, och bilderna hanteras på ett säkert sätt.

Kameraövervakning med kroppsburen kamera lyder i dag under personuppgiftslagen som i vår och sommar ersätts av bland annat den nya dataskyddsförordningen och brottsdatalagen, poängterar Jenny Bård.

– Många bedömer nog att den nya lagen innebär lättnader i kraven vid kroppsburen kameraövervakning men det är inte givet – det kan bli tuffare i stället. Den övervakade får fler rättigheter och kravet på att informera den övervakade är större, säger Jenny Bård.

Sven Kamperin på S:t Görans är inte orolig för sjukhusets del.

– Det är ju inte tillståndspliktigt. Vi har inte haft en enda negativ synpunkt från patienter, anhöriga eller personal.

Relaterat material

Sjukhus skärper bevakning efter hot

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev