Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kry blickar utomlands

Publicerad: 17 augusti 2016, 11:57

Vd Johannes Schild vill att Kry ska växa.

Foto: Kry.se

Lloyds samarbetspartner Kry satsar offensivt och tar in nya miljoner för att kunna växa – både i Sverige och utomlands.


Den digitala vårdcentralen Kry har gått med pengahåven och fyllt på kassan med närmare 60 miljoner kronor. Målet är att kunna expandera snabbare. VD Johannes Schild berättar att bolaget sneglar mot andra europeiska marknader.

Vilka läder som är aktuella vill han inte svara på i dag, men valet av nya finansiärer kanske kan ge en fingervisning. De tre riskapitalbolagen Creandum, Project A och Index Ventures – som tillsammans pytsat in 6,1 miljoner euro i Kry – har säten i Sverige, Tyskland och Storbritannien/USA.

– Anledningen till att vi har valt att ta till den här konstellationen är givetvis att vi på sikt vill bygga ett europeiskt bolag. Nu är vi mestadels i Sverige, men vår ambition är att bli ledande i Europa. Då har det varit viktigt för oss att hitta finansiärer som delar den visionen och som har ett internationellt nätverk, säger Johannes Schild.

Kry driver sedan förra sommaren ett samarbete med Lloyds Apotek rörande digitala vårdmöten för besvär och symtom som kan diagnostiseras på distans. I höst testar även primärvården i Västra Götaland och Region Jönköping Krys plattform.

– Förhoppningsvis kommer vi nu att kunna växa snabbare och kunna erbjuda vår lösning till fler patienter runt om i Sverige. Det är fortfarande väldigt många som åker till en vårdcentral för symptom som vi enkelt kan avhjälpa på distans, säger Johannes Schild.

Ett vinnande koncept verkar det som, då fler vill vara med och ha en del av kakan. Kry får snart konkurrens av bolaget Meedoc som i slutet av månaden slår upp sina digitala dörrar på bred front. Därmed får Sverige sin tredje nätbaserade vårdcentral. Förutom Kry och Meedoc finns även Min Doktor som Apoteket AB samarbetar med.

Vd Johannes Schild välkomnar konkurrensen.

– För oss kan det vara bra att de finns fler aktörer som hjälps åt att utbilda patienter att det här är ett säkert och tryggt sätt att träffa vården på. Det är vår utmaning i dag. Vi har nöjda patienter, men det är fortfarande många känner inte till att det går att få hjälp hemifrån, säger han.

Samarbetet med Lloyds Apoteket är ett sätt att sprida budskapet.

– Vi har närvaro på en del av deras apotek där patienter kan träffa våra läkare direkt i telefonen. Vi jobbar med att synas och höras mer, säger Johannes Schild.

Relaterat material

Ny digital vårdcentral öppnas

Lloyds Apotek startar samarbete med Kry.se på nätet

Lloyds satsar på digitalt läkarbesök

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev