Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kry: ”Digitala besök kan spara fyra miljarder”

Publicerad: 27 augusti 2020, 06:00

Att öka antalet digitala läkarbesök i primärvården skulle kunna spara fyra miljarder om året. Det skriver nätläkarbolaget Kry i en rapport som släpps i dag.


Ämnen i artikeln:

KryDigital vård

Rapporten "Fyra miljarder kronor" bygger på siffror från Sveriges Kommuner och Regioner för åren 2018 och 2017, där diagnosmönstret för digitala besök redovisas, liksom kostnader för olika diagnoser för fysiska besök (2018).

Utifrån de siffrorna har en grov beräkning gjorts på besparingspotentialen. Beräkningarna är gjorda av Roger Molin, tidigare nationell samordnare för vårdval och kroniska sjukdomar på socialdepartementet.

– Vårdbehoven ökar och vi måste redan nu göra den svenska vården tillgängligare och bättre genom fler digitala lösningar. De data som redovisas visar på en stor besparingspotential genom att primärvården ökar sin andel digitala vårdmöten. Till det kommer andra positiva effekter som färre resor och minskad smittspridning, säger han i ett pressmeddelande.

Besparingen bygger på att andelen digitala besök ökas från dagens 8,7 procent till 30 procent och att de digitala besöken ersätter ett fysiskt, medan diagnosmönstret är oförändrat. I rapporten beräknas kostnaden för ett fysiskt läkarbesök utifrån diagnosmöstret vara 2073 kronor i genomsnitt. Om de besök som genomförs digitalt i stället skulle göras fysiskt, till exempel vid en hudsjukdom, är genomsnittskostnaden 1952 kronor per besök.

Eftersom bolagen ersätts med 500 kronor per besök finns det en besparingspotential på 1452 kronor per besök om ett fysiskt besök blir digitalt och totalt skulle 4 miljarder kronor kunna användas till annat, enligt Kry. I beräkningen finns inga samhällsekonomiska aspekter med i form av kostnader för resor, frånvaro från arbete eller väntetid för ett fysiskt besök.

I rapporten noteras också att om ett digitalt besök ersätter ett fysiskt besök hos en sjuksköterska så blir besparingspotentialen lägre.

Relaterat material

Här är nätläkarnas vanligaste diagnoser

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

KryDigital vård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev