Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

KS-styrelsen kräver ytterligare åtgärder

Publicerad: 1 Februari 2018, 09:48

Karolinskas ordförande Anders Ekblom kräver nu en rad åtgärder av sjukhusledningen.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

UPPDATERAD Karolinska universitetssjukhusets styrelse går politikerna till mötes och kräver ytterligare åtgärder med anledning av granskningen av sjukhusets konsultaffärer. Men sjukhusledningen får sitta kvar.


På onsdagskvällen möttes Karolinska universitetssjukhusets styrelse för att diskutera den internrevision som granskat sjukhusets anlitande av externa konsulter. Den politiska ledningen i Stockholms läns landsting hade gett styrelsen ett dygn på sig att besluta om ytterligare åtgärder då politikerna inte var nöjda med de åtgärder sjukhusledningen presenterat. Under en presskonferens på torsdagsmorgonen presenterade styrelsens ordförande Anders Ekblom ett åtgärdspaket.

– Rapporten pekar på ett antal allvarliga brister och vi tar det här på största allvar, sade Anders Ekblom.

En omedelbar åtgärd är att sjukhuset ska anställa en så kallad compliance officer som ska bistå sjukhusstaben med att se till att regler och lagar följs. Styrelsen kräver också att sjukhuset ser till att alla de fakturaunderlag som saknas för anlitandet av Boston Consulting Group (BCG) återfinns, ”för att utesluta oegentligheter”, enligt Anders Ekblom. Jenny Huselius som är presskontakt på BCG skriver i ett mail till Dagens Medicin att företaget har underlag för fakturorna till Karolinska och att BCG kommer att förse sjukhuset med alla underlag de efterfrågar.

Dessutom kräver styrelsen att sjukhuset ytterligare utreder omständigheterna kring de två konsulter från BCG som ska ha arbetat gratis på sjukhuset under en tid. Styrelsen vill också att landstingets centrala ramavtal för anlitande av utomstående konsulter ska ses över.

Sjukhuset ska dessutom följa upp uppgifterna om att konsulter från BCG arbetat 13 timmar om dagen och se till att framtida konsulters arbetstider stämmer överens med sjukhusets riktlinjer. Styrelsen kräver att varje månad få en uppdatering av de aktuella kostnaderna för utomstående konsulter på sjukhuset. Ett antal extrainsatta styrelsemöten kommer att hållas under våren så att styrelsen möts månatligen fram till sommaren.

Trots de uppgifter som nu framkommit ser styrelsen ingen anledning att se över ledningen för Karolinska universitetssjukhuset.

Har styrelsen fullt förtroende för Melvin Samsom och den övriga sjukhusledningen?

– Frågan diskuterades och ja, vi har fortsatt fullt förtroende för Melvin och sjukhusledningen.

Kan du motivera det?

– Det behövs ingen ytterligare motivering.

Anders Ekblom fick också frågan om han kan sitta kvar som styrelseordförande och svarade att det är en fråga som det är upp till ägarna att besluta om.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev