Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kulmage var skadligast för hjärtat

Publicerad: 15 mars 2006, 12:13

ACC: Ett stort midjemått ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och detta oberoende av den bukfeta personens BMI eller ålder. Det visar en stor internationell studie.


Att övervikt och då framför allt ett stort midjemått kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom har visats i många tidigare studier. Men hur dessa riskfaktorer beror av varandra har varit sämre studerat. På den amerikanska hjärtläkarföreningens årsmöte, American College of Cardiology, presenterades den 14 mars resultat som ger några första svar på den frågan.

Sammanlagt 160 000 människor i 63 länder har vägts, mätts och undersökts av sin primärvårdsläkare. Slutsatsen som forskarna från University of Texas Health Science Center i San Antonio, USA, drar är att ett stort midjemått ökar risken för hjärt-kärlsjukdom helt oberoende av både kroppsmasseindex, BMI, och ålder. En person kan alltså vara bukfet, utan att vara överviktig enligt BMI-skalan, och ändå få skador på hjärtat och blodkärlen.

Enligt resultaten innebär varje 14-centimetersökning av midjemåttet en ökning av hjärt-kärlrisken med 19 procentenheter. Den underliggande mekanismen är, enligt forskarna, att fett inne i buken stör kroppens metabola funktioner, vilket bland annat ger höga blodfetter och högt blodsocker.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev