Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kund nekades läkemedel efter doshöjning

Publicerad: 2 oktober 2015, 10:09

En kvinna ordinerades en höjning av sin läkemedelsdos, dock utan förändring i uttagsintervall. Då nekade apoteket uttaget och kvinnan drabbades av utsättningssymtom.


Patienten kontaktade då flera gånger sjukvården angående receptet utan resultat, skriver Inspektionen för vård och omsorg i sitt beslut. Kvinnans psykiska hälsa försämrades och hon drabbades av påtagliga utsättningssymtom.

Verksamhetschefen vid den aktuella psykiatrikliniken uppgav i sitt yttrande att det skedde en miss vid receptförnyelsen, ett misstag som begicks av en hyrläkare som inte tog hänsyn till förskrivningsintervallen, i samband med dosjustering. Intervallen är reglerad i lag till en viss tid och utanför den måste apoteken få skälig tid att ta hem läkemedlet.

Chefen uppgav också att verksamheten ser över mottagningens organisation eftersom den funnit en del brister i strukturen som berör informationsöverföringen på kliniken.

Ivo avslutar ärendet med kritik – mot vården, som myndigheten anser har brustit avseende kontinuitet och läkemedelsförskrivning.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev