Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kund upptäckte fel styrka

Publicerad: 1 juli 2011, 08:57

Läkemedelsstyrkan stämde inte med vad läkaren hade sagt, upptäckte en apotekskund. Så hittades felet i patientjournalsystemet Systeam Cross.


I slutet av mars såg en patient att det läkemedel som apoteket lämnat ut hade en annan styrka än förskrivaren hade ordinerat. Det visade sig att ett problem med journalsystemet Systeam Cross gjort att fel uppgifter skickats till apoteket.

Användarna informerades när felet upptäcktes och problemet åtgärdades i maj. EDB Ergogroup Systeam som tillverkar journalsystemet försöker nu hitta eventuella ytterligare fall.

– Vi har spårat alla fall i Sörmland och arbete pågår med att spåra fallen i övriga landsting, säger Ylva Hennig, affärsområdesansvarig för hälsa och sjukvård på EDB Ergogroup Systeam, till Dagens Apotek.

Landstingen i Sörmland, Blekinge, Västerbotten och Västernorrland samt primärvården i Örebro använder Systeam Cross. Företaget har tagit fram ett särskilt program för att vårdgivarna ska kunna gå igenom de recept som skrevs ut innan felet rättades till.

Felet i journalsystemet inträffade när läkare gjorde ändringar i ett recept. Om förskrivaren ångrade ändringen och återgick till den ursprungliga styrkan utan att spara på rätt sätt, så skickades receptet ändå i väg med den första ändringen.

– Som systemet var konstruerat var det lätt att göra fel. Men i vardagen är det ju väldigt ovanligt att man ångrar sig så många gånger, säger Lennart Persson, chefsläkare i Landstinget Sörmland.

Bland de recept man gått igenom i Sörmland har åtta fall hittats där landstinget gått vidare för att se till så att patienten fått rätt styrka på läkemedlet.

– Det har inte varit läkemedel eller styrkeförändringar som skulle ha kunnat orsaka vårdskada, säger Lennart Persson.

Under hur lång tid felet har kunnat inträffa är inte klarlagt ännu. Läkemedelsverket fick kännedom om det inträffade först i mitten av juni och har riktat kritik mot företaget för detta. Journalsystem räknas som en medicinskteknisk produkt och problem ska anmälas till Läkemedelsverket.

– Där brast det i det här läget och det är vi väldigt ledsna för. Vi ska alltid rapportera till Läkemedelsverket och vi håller på att se över våra rutiner för att se hur det här kunde inträffa, säger Ylva Hennig.

Relaterat material

Journalsystem skickade fel läkemedelsdoser till apoteken

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News