Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kunde se journaler hemifrån

Publicerad: 7 januari 2013, 12:23

NY VERSION Vårdpersonal i Tingsryd som ville kolla schemat hemifrån upptäckte att de även kunde logga in i patienters journaler.


Vårdpersonal i Tingsryds kommun som ville kunna logga in i schemaprogrammet Besched hemifrån fick även tillgång till patientjournaler i hemmet. Datainspektionen fick uppgifter om situationen och har nu inlett en tillsyn.

–  Det var 24 personer som fick behörighet att se schemat hemma. Men efter en it-teknisk sammanslagning med Växjö kommun var det inte möjligt utan att samtidigt ha tillgång till patientdata. Det var inte möjligt att skilja dem åt, säger socialchefen Magnus Wallinder i Tingsryd kommun.

Enligt Magnus Wallinder finns det ingen risk för att patientuppgifter har läckt ut, eftersom man ändå behöver logga in med sitt lösenord för att få tillgång till patientuppgifterna.

– Problemet är att man tyckte det är olustigt att ha tillgång till patientdata hemifrån, och det är inte heller förenligt med patientsäkerhet, säger han.

Problemet uppstod troligtvis i maj när den tekniska sammanslagningen skedde.  Enligt Magnus Wallinder satte inte kommunen in åtgärder tillräckligt snabbt.

– Vi borde gjort någonting åt det på direkten, men det är uppföljningen som inte har fungerat. Vi har pratat med Datainspektionen vad man får och inte får göra, och efter det blev det en tillsyn. Men det är bara bra, för nu har vi fått upp ögonen för it-säkerheten.

Sedan i måndags kan man inte längre se patientuppgifter hemifrån tills problemet har åtgärdats, enligt uppgifter från kommunen.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev