Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kunglig journal symbolfråga i regeringsjakt på läkarfusk

Publicerad: 12 november 2008, 06:20

Landstingets tjänstemän kan komma att granska kungens journal. Men i så fall kommer kungens livmedikus Peter Möller inte att följa lagen. – Jag vägrar, säger han.


I förra veckan presenterade den borgerliga regeringen ett nytt lagförslag angående de privatläkare som får ersättning enligt den nationella taxan. En del av förslaget går ut på att landstingets tjänstemän ska kunna granska privatläkarnas journaler.

Men förslaget har väckt ont blod, eftersom det enligt kritiker hotar patientsekretessen, se Dagens Medicin nr 44/08.

– Jag instämmer i den kritiken. Jag förstår om landstingets revisorer vill ha kontroll över vad de betalar ut, men det är fel att deras tjänstemän ska ha rätt att granska journaler, säger Peter Möller, chefläkare vid det privata Sophiahemmet i Stockholm.

Privat ger diskretion
Enligt Peter Möller väljer många privat vård just av integritetsskäl. Sophiahemmet har följaktligen många kända personer bland sina patienter. Men det handlar inte bara om politiker och artister. Även kungen och hans familj vänder sig dit för att få vård.

– När det gäller sjukvård är det inte så roligt att flagga i Svensk Damtidning, säger Peter Möller.

Och det är till honom kungen kommer. Sedan 1990 är han nämligen livmedikus, det vill säga kungens och kungafamiljens personlige doktor. Enda kruxet är att Peter Möller går på den nationella taxan, vilket innebär att landstingets tjänstemän kan komma att begära ut och granska kungafamiljens journaler.

– Teoretiskt sett ja, men det kommer aldrig att bli aktuellt.

Varför inte, du kan ju bli tvingad?

– I såna fall får jag väl tillgripa civil olydnad. För mig är patienternas intressen i alla lägen viktigare än landstingets.

Så kungen kan vara lugn och sova gott?

– Ja, det kan han.

Tanken med det nya förslaget är att landstinget ska kunna granska journalerna vid misstanke om fusk eller andra oegentligheter. Detta efter flera uppmärksammade fall då läkare som får ersättning enligt den nationella taxan har misstänkts debitera landstinget för mycket. Så sent som för två veckor sedan berättade Dagens Medicin om en läkare som hade debiterat Stockholms läns landsting närmare en miljon kronor för mycket.

Uppenbarligen fuskar ni, varför ska inte ni kunna granskas som alla andra?

– Fusk ska självfallet beivras, men i så fall ska det vara en läkare från Socialstyrelsen som granskar journalerna, inte landstingets tjänstemän. Vi har ju en tillsynsmyndighet, nämligen Socialstyrelsen, säger Peter Möller.

Läkarstaten sköter kungafamiljens sjukvård

Kungens och kungafamiljens sjukvård sköts av den så kallade läkarstaten, som ingår i de kungliga hovstaterna. Läkarstaten består av förste livmedici Jan Östergren, professor Mårten Rosenqvist, livmedikus Peter Möller och hovtandläkarna Anders Ericson och Erik Öhrner.

Att vara livmedikus innebär att man tar emot och erbjuder vård till medlemmar ur kungafamiljen samt hovets personal samt att man finns till hands under statsbesök, och så vidare. Själva uppdraget är oavlönat men den erbjudna sjukvården betalar kungafamiljen för.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev