Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kunskap förmedlas i nya dimensioner på vårdgala

Publicerad: 5 november 2008, 15:18

Kunskap förmedlas i nya dimensioner på vårdgala

Foto: Mikael Jern

En av datorgrafikens pionjärer, Mikael Jern, kommer till Vårdgalan 2008 för att presentera ”geovisual analytics”, en ny vetenskap som ger kartor, diagram och grafik en ny dimension.


– Det här är ett helt nytt sätt att kommunicera kunskap, med fokus på visualisering, interaktivitet och perception. Tekniken gör det enkelt att se samband och göra egna analyser, säger Mikael Jern, professor vid NCVA, Nationellt centrum för visualiseringsanalys, en del av Linköpings universitet.

För 35 år sedan utvecklade Mikael Jern det första färggrafiksystemet för utskrifter, tillsammans med Hellmuth Hertz, professor vid Lunds universitet och den medicinska ultra­ljudsteknikens och bläckstråle­skrivarens uppfinnare.

– Bläckstråleskrivartekniken visade sig vara använd­­bar för att återge färgbilder med lika hög kvalitet som ett färgfotografi. Vi var de första som kunde skriva ut färggrafik och hade samarbete med universitet och företag från hela världen, säger Mikael Jern.

Han övergav sedan den akademiska karriären och startade ett företag för utveckling av mjukvara för färggrafik, som snabbt växte till ett av de ledande i världen. Men 20 år senare återvände Mikael Jern till akademin, lockad av en professur i informationsvisualisering vid Linköpings universitet.

– Det ångrar jag inte en sekund, detta är det roligaste jag har gjort, säger han.

För ett par veckor sedan offentliggjordes starten på ett omfattande samarbete mellan den internationella samarbetsorganisationen OECD och NCVA. Samarbetet innebär att OECD får använda den programvara som har utvecklats vid NCVA för att bearbeta och presentera organisationens statistikmassor.

Ett exempel ses i grafiken på bilden ovan. Kartan visar andelen personer över 65 år i över 500 regioner i Europa.

– Detta mått är en stark indikator för utvecklingen inom en region. En hög andel äldre är en negativ faktor, medan regioner med en ung befolkning kommer att klara sig bättre, berättar Mikael Jern.

Kartan är kopplad mot en databas, och det går att göra både historiska analyser och prognoser, förändringar som ses direkt på skärmen.

– Den stora fördelen är att vi an­vänder standardformatet Adobe Flash för den grafiska presentationen. Alla kan ta del av denna kunskap helt gratis, det behövs ingen särskild programvara säger Mikael Jern.

Pengar är ingen drivkraft för honom längre, det har han tillräckligt. I stället räknar han potentiella användare. Hans dröm är att tekniken ska användas av hundratusentals människor. Den avancerade programvaran kommer också att användas inom ett globalt projekt, Measuring the Progress of Society".

Den 3 december berättar Mikael Jern vid Vårdgalan 2008 på Nalen i Stockholm hur geovisual analytics kan komma till nytta i sjukvården. Hans presentation är en del av seminariet Se och rör framtiden, där deltgarna bland annat också får lära sig om virtuella obduktioner och avancerade simulatorsystem för titthålskirurgi.

Vårdgalan 2008 arrangeras av Dagens Medicin och Computer Sweden den 3-4 december på Nalen i Stockholm.  Programmet består av flera delar.

Dag 1 den 3 december ägnas åt nya visualiseringstekniker (förmiddag) och åt strategiska förändringsprocesser i vården (eftermiddag).

Dag 2 den 4 december presenterar nya metoder och verktyg som förenklar och effektiviserar vardagen i sjukvården.

Hela programmet finns här!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev