lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kunskap om naturläkemedel kan ge läkaren fler alternativ

Publicerad: 27 mars 2006, 11:48

AT-STÄMMAN. Många läkare är skeptiska till naturläkemedel. Men att skaffa sig kunskaper är viktigt för att kunna prata med patienter och undvika skadliga interaktioner med andra läkemedel.


Salen är fullsatt när Jan G Bruhn, farmacie doktor och vd för företaget InBio, och Karin Ringqvist-Mattsson, apotekare och ansvarig för hur Apoteket arbetar med naturläkemedel, berättar om risker och möjligheter med naturläkemedel. Det är ett ämne som engagerar många och där åsikterna är starka.

- Som läkare kan man inte strunta i att ta till sig kunskap om naturläkemedel, eller fytoterapi, eftersom 40 procent av den svenska befolkningen någon gång har självmedicinerat med naturläkemedel, säger Karin Ringqvist-Mattsson.

10 procent av svenskarna använder naturläkemedel regelbundet. Den grupp som står för det flitigaste användandet är också den grupp som besöker läkare ofta och använder andra läkemedel i störst utsträckning.

Okunskap kan vara farligt  Att kommunicera med patienter som äter naturläkemedel är svårt utan tillräckliga kunskaper. En skepsis bland läkarna kan i värsta fall leda till farliga interaktioner med andra läkemedel.

- Det är lätt att generalisera, men olika naturläkemedel skiljer sig åt. Visst finns det information och dokumentation att ta till sig, men läkarna måste själva sätta sig och läsa om det, säger Jan G Bruhn.

Det är viktigt att inte blanda ihop naturläkemedel med alternativa behandlingsmetoder som till exempel naturmedicin eller homeopati. För att en produkt ska få kallas naturläkemedel krävs att effekt och säkerhet kontrolleras, och att tillverkningen godkänns.

Ny lag om en månad  Den första maj i år träder en ny lagstiftning i kraft i Sverige, som bland annat innebär att naturläkemedel i stället kommer att kallas växtbaserade läkemedel. De delas sedan upp i väletablerade växtbaserade läkemedel, som kommer att kunna skrivas ut av läkare, och traditionella växtbaserade läkemedel som måste han använts i minst 30 år, varav 15 år inom EU.

- Här finns möjligheter för läkare att behandla symtom som inte kan behandlas med några andra receptfria läkemedel. Ni kan välja attityd själva. Antingen tycker ni att det här är något som katten släpat in, eller något som kan göra vården bättre, säger Jan G Bruhn till AT-läkarna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev