Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kunskapsbrist om restnoteringar kvarstår efter utredning

Publicerad: 20 december 2013, 09:36

Läkemedelsverket föreslår att en skyldighet att anmäla restnoteringar ska utredas. Men kan i en ny utredning inte svara på hur vanligt problemet är.


Att patienter inte får sitt läkemedel på grund av brist på det har uppmärksammats ett antal gånger efter apoteksomregleringen. Hur vanliga sådana restnoteringar egentligen är har varit oklart. Regeringen gav därför Läkemedelsverket i uppdrag att utreda saken. Utredningen skulle också vid behov föreslå hur restnoteringarna ska kunna minska och hur följderna av problemen ska kunna mildras.

Nu är utredningen klar och överlämnad till regeringen, men tycks innehålla fler frågor än svar. Läkemedelsverket skriver i ett pressmeddelande att frågan om hur vanliga restnoteringar är inte är ”helt lätt att svara på”. Heltäckande data saknas, konstaterar Läkemedelsverket lite dystert.

Myndigheten har heller inte lyckats bringa klarhet i om problemet med restnoteringar i Sverige är akut eller ökar. Också inom resten av EU saknas pålitlig statistik. Men ”samstämmiga uppgifter och rapporter” tyder ändå på att problemet ökar både inom EU och globalt, skriver Läkemedelsverket.

Skälen till restnoteringarna varierar. Brist på aktiv substans, förändringar i tillverkningen, transportskador och oväntat hög efterfrågan nämns som några skäl. Men återigen är data ”ofullständiga vilket omöjliggör säkra slutsatser”.

I nuläget hanteras restnoteringarna genom en överenskommelse som apoteksbranschen har gjort frivilligt. I det kunskapsvakuum som fortfarande råder, går det inte att avgöra om det behövs skarpare lösningar, anser Läkemedelsverket.

Men myndigheten lämnar ändå några förslag:

■ En skyldighet att anmäla restnoteringar bör utredas.
■ Omfattningen av restnoteringar bör fortsätta att utredas. En strukturerad insamling av restnoteringar som har gjorts inom ramen för regeringsuppdraget kommer att fortsätta.
■ En samordnad publicering av restnoteringar bör också utredas vidare. Läkemedelsverket tror att det skulle bli enklare för apoteken och vården att hitta alternativa produkter om all information samlades på ett ställe.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev