Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kunskapscentrum skapas för barns psykiska hälsa

Publicerad: 1 september 2006, 11:35

Regeringen vill inrätta ett nationellt kunskapscentrum som ska bistå i arbetet med att göra tidiga insatser för barn och ungdomar som riskerar allvarlig psykisk ohälsa.


Socialdepartementet har givit Socialstyrelsen i uppdrag att snabbutreda förutsättningarna för ett sådant center.

- Barn och ungdomar som mår dåligt, är sjuka eller far illa, behöver tidiga professionella insatser från samhället. Vi vill förbättra vården och stödet för barn och unga med psykisk ohälsa och deras familjer. Väntetiderna ska minska, samordningen ska förbättras och metoderna utvecklas, kommenterar vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Centrumet ska bland annat sammanställa och sprida kunskap, leda metodutveckling, genomföra utbildningar, erbjuda handledning samt stödja forsknings- och utvecklingsarbete.

- Många av dem som arbetar med psykisk ohälsa bland barn och ungdomar efterfrågar stöd och mer kompetensutveckling. Det nationella kompetenscentrat ska rikta sig till personal som är verksam inom mödra- och barnavårdscentraler, ungdomsmottagningar, skolhälsovård, socialtjänst och BUP, säger Ylva Johansson.

I vårpropositionen har regeringen anslagit 250 miljoner kronor årligen för 2007 och 2008 för att stärka barn- och ungdomspsykiatrin, samt 50 miljoner kronor till pilotprojekt runt landet för samverkan mellan elevhälsa, socialtjänst, BUP och polis.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News