Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kuratorsleg ska höja lön och kvalitet

Publicerad: 16 mars 2016, 07:00

”Det blir en kvalitetssäkring”, säger kuratorn Kajsa Radonich som välkomnar en yrkeslegitimation för landets kuratorer.

Efter mer än 50 års kamp blir kurator ett legitimationsyrke. ”Nu kan vi ställa högre krav på arbetsgivarna”, tror kuratorn Kajsa Radonich.


– Oavsett vilken profession patienten söker inom sjukvården är det viktigt att veta att den här personen kan sin sak. Våra patienter är ju i beroendeställning så då är det ännu viktigare att de kan förlita sig på att personalen de möter har en viss utbildning, säger Kajsa Radonich, kurator på geriatriska rehabiliteringskliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Inom sjukvården är kuratorer den enda högskoleutbildade yrkesgrupp som inte har yrkeslegitimation i dag. I alla fall än så länge.

Men nu har regeringen gett UKÄ, Universitetskanslerämbetet, i uppdrag att lämna förslag på kraven för kuratorsexamen. UKÄ ska därutöver föreslå ett namn för examen.

I uppdraget ingår även att UKÄ ska överväga om yrkesexamen för kuratorer inom hälso- och sjukvården ska uppnås efter 30 eller 60 högskolepoäng och redogöra för konsekvenserna av båda alternativen.

– När kuratorer får legitimation så har alla likvärdigt ansvar. Det blir också tydliga avgränsningar mellan de olika professionerna, säger Kajsa Radonich.

I riksdagen är enigheten bred om legitimationsbehovet. Den som missköter sig ska också kunna bli av med legitimationen.

– Det blir en kvalitetssäkring, tycker Kajsa Radonich.

Hon är inne på sjunde året som kurator och skulle få legitimation utan vidareutbildning. Hon tror inte att legitimationen skulle göra så stor skillnad till vardags, men som facklig sekreterare skulle hon slippa ta diskussioner när arbetsgivaren vill tillsätta en kuratorstjänst med en annan profession.

– Det händer med jämna mellanrum att de vill tillsätta en specialistsjuksköterska på en vakant kuratorstjänst. Ibland kan det vara svårt att rekrytera erfarna kuratorer, men en legitimation skulle ju bli ett skydd mot detta.

Skulle ni kunna kräva högre löner?

– Förhoppningsvis. Vi kommer ju att utföra samma jobb men det sätter press på arbetsgivaren att hitta legitimerade sjukvårdskuratorer, och därmed skulle vi kunna kräva bättre löneutveckling.

Många patienter lever i föreställningen att kurator redan i dag är ett legitimationsyrke, säger Josefine Johansson, professionsstrateg för socialt arbete på Akademikerförbundet SSR.

– Det är något vi kämpat för sedan 1958 så vi är väldigt glada, säger hon.

Examen och erfarenhet kan ge leg

Universitetskanslerämbetet har ett år på sig att föreslå hur en yrkesexamen för kuratorer kan se ut. I och med nya EU-regler för yrkesutbildningar kommer det svenska förslaget även behöva gå genom EU innan det är på plats.

Socialstyrelsen har föreslagit övergångsregler: De som har en socionomexamen och minst fem år i yrket ska få en examen, övriga grupper föreslås behöva genomgå en halvårslång vidareutbildning.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev