Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kuratorslegitimation utreds

Publicerad: 2 maj 2013, 12:14

Snart kan det krävas en särskild legitimation för att få jobba som kurator i sjukvården. Regeringen har bett Socialstyrelsen att utreda vad som ska krävas för att bli legitimerad.


I dag finns det inga formella krav för vem som får kalla sig kurator. Det är ingen skyddad yrkestitel. De som arbetar som kuratorer i hälso- och sjukvården är i regel socionomer. Men de har olika former av vidareutbildningar och det finns inga krav på hur dessa utbildningar ska se ut.

Nu tar regeringen ett första steg mot att ändra på detta. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att utreda behovet av en legitimation för kuratorer i hälso- och sjukvården.

– Uppdraget innebär att Socialstyrelsen ska föreslå om det behövs en legitimation och vilken utbildning som i så fall ska krävas för att få den legitimationen, säger Ulrica Sundholm, politiskt sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund (KD), till Dagens Medicin.

Akademikerförbundet SSR har i över 50 år drivit frågan om att kurator ska bli en skyddad yrkestitel och att ett legitimationskrav för kuratorer ska införas. En delegation från förbundet mötte Göran Hägglund efter regeringssammanträdet för att tacka för beslutet.

– Sveriges patienter kommer framöver att kunna veta exakt vilken utbildning och kompetens legitimerade kuratorer har som de möter i vården. Patientgrupper och anhöriga med behov av psykosocialt stöd får här chansen att få sin vårdkvalitet säkrad, säger Heike Erkers, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR, i ett pressmeddelande.

Senast den 30 april 2014 ska Socialstyrelsen presentera sitt förslag om legitimation för kuratorer i sjukvården.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev