lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kurs får artrospatienterna att rusa

Publicerad: 12 april 2013, 07:08

I rask takt har skolor för patienter med artros i knän och höfter startat inom primärvården. Här ska patienter lära sig att leva med sina ledbesvär.


I Jämtlands läns landsting har 18 artrosskolor dragit i gång vid hälsocentralerna, på bara ett år.

Numera är det rutin att inte remittera patienter vidare till ortoped och eventuell operation förrän de gått artrosskola.

– Det är viktigt att komma igång med träningen så tidigt som möjligt. I skolorna får patienterna först tre teoretiska lektioner och där­efter erbjuds de träning, enskilt eller i grupp, under minst sex veckor, berättar Rita Sjöström, sjukgymnast på Strömsunds hälsocentral.

Socialstyrelsens nya riktlinjer för behandling av rörelseorganens sjukdomar har varit en drivkraft för artrosskolorna som rapporterar till Boa-registret, där Boa står för Bättre omhändertagande av patienter med artros.

Det startade 2008 och i dag rapporterar 220 enheter i hela landet in till registret.

Skolorna följer en norm för att göra utvärderingarna på ett likvärdigt sätt. De sjukgymnaster som arbetar i skolorna har som regel gått en kort utbildning i Boas regi.

– Vi utbildade mellan 25 och 30 sjukgymnaster här i Jämtland innan vi drog i gång, berättar Rita Sjöström.

Under det första året har artrosskolorna i Jämtland haft drygt 400 elever.

Även om intresset för skolorna har ökat är det långt kvar innan alla patienter som beräknas behöva hjälpen kan få den.

2011 hade 8 000 patienter gått artrosskola, 2012 var siffran 14 000. Men enligt beräkningar från Boa söker årligen närmare 60 000 personer sjukvården på grund av artros i höft eller knä. (Se grafik.)

– Artros är den riktigt stora reumatologiska åkomman men patienterna blir inte omhändertagna. De ingår inte riktigt i reumatologernas uppdrag och ortopederna är ju opererande, så det är inom primärvården som de ska tas omhand. Tyvärr är inte heller allmänläkarna så intresserade, säger sjukgymnasten Maria Klässbo, som utvecklat artrosskolorna.

Hon startade i Säffle på 80-talet och skrev 2003 sin avhandling om den metod som nu används.

– Att den fått sådant genomslag och hjälpt tusentals sjuka är förstås fantastiskt, säger hon.

Maria Klässbo tycker att det är viktigt att allmänheten får kunskap om artrosskolorna och vilka möjligheter till hjälp som finns att få genom dem.

– Framför allt gäller det att nå dem som är unga och befinner sig tidigt i förloppet så att man undviker för tidig operation. I dag görs artrosoperationer lite för lättvindigt, säger Maria Klässbo.

Ett landsting som ännu inte anslutit sig helt till Boa-registret är Örebro läns landsting.

– Vi har artrosskolor som arbetar enligt Boas modell på alla våra vårdcentraler men bara två är anslutna till registret. Deras erfarenheter är enbart goda. Så vi är positiva och kommer att samla oss och ansluta oss bredare, säger Karolina Stridh, utvecklingsstrateg inom primärvården i Örebro läns landsting.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev