Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kurser på nätet ger studenter i tusental

Publicerad: 29 januari 2015, 06:00

Många studenter från hela världen vill gå sjukvårdsrelade universitetskurser på distans.

Foto: Thinkstock

Svenska universitet hakar på den nya inkluderande lärdomstrenden ”mooc”. Karolinska och Lund är i gång.


Berkeley, Harvard och Bostonuniversitetet hör till Karolinska institutets förebilder när det sedan i höstas satsar på ”mooc” – förkortning för massive open online courses. Utbildningsformen ger möjlighet åt intresserade i hela världen att bli studenter, utan avgift eller begränsning av antalet deltagare. Internetuppkopplad dator räcker.

Och efterfrågan finns. Till Karolinska institutets två första kurser, i höstas, anmälde sig sammantaget 50 000 deltagare. De flesta troppade av eftersom, men även till slutpunkten – ett certifikat för fullföljd kurs – var det mångfalt fler som följde med än som ryms på en motsvarande kurs i universitetets traditionella form. Ordinarie studiepoäng ges dock inte för kursen.

– Antalet certifikat blev 740, säger Anne Berman som är forskargruppsledare vid institutionen för klinisk neurovetenskap och som ledde den fem veckor långa mooc som gavs på temat ”behavioral medicine: a key to better health”.

– Det var omkring 19 000 anmälda, varav cirka 5 500 loggade in första veckan. Min vanliga kurs har 30–40 studenter.

Till kursmaterialet hörde bland annat en samling videofilmer som beskrev olika steg fram till en beslutspunkt om en fiktiv patient. Med utgångspunkt i sitt kursinnehåll, och med stöd av kursens diskussionsforum på nätet, fick studenterna resonera sig fram till sina egna beslut.

– Många studenter var involverade och det var intressant att läsa forumen och se hur de upplevde vår virtuella patient, säger Anne Berman. Det var de väldigt glada åt, tillämpa det de fick lära sig om till exempel stress och sömn.

Nu är kursen arkiverad, vilket betyder att diskussionsforumen har stängt men att materialet fortfarande går att se, gratis. Materialet verkar ha fördjupat lärandet även för studenterna på den ordinarie kursen, enligt Anne Berman.

Lunds universitet kommer i april att starta sin nya onlinekurs om globala perspektiv på sexuell och reproduktiv hälsa. Kursledaren Anette Agardh säger till Dagens Medicin att det är svårt att förutse hur många som anmäler sig men bedömer med utgångspunkt från andras kurser att det skulle kunna handla om 15 000 studenter.

Även Uppsala universitet och Chalmers hör till de svenska högskolor som har verksamhet på området. Den 11–12 juni organiserar de som hittills är verksamma en nordisk mooc-konferens i Stockholm.

Relaterat material

KI erbjuder onlinekurser globalt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev