Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Kurvan ligger väldigt rakt nu”

Publicerad: 22 april 2020, 13:00

Anders Tegnell vid en tidigare presskonferens.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Totalt 1 937 personer har avlidit i sviterna av covid-19 och 16 004 personer bekräftats smittade av det nya coronaviruset i Sverige.
– Kurvan ligger väldigt rakt nu ända sedan början på april egentligen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenDet nya coronavirusetSocialstyrelsen

– Det är väldigt goda nyheter, även om det är pressat i Stockholm, fortsätter Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten ser dock ett stort antal fall i andra regioner, vilket kan bero på att man testar mer personal.

– Det är också fler yngre som insjuknar nu än tidigare vilket också talar för personalgruppen, säger Anders Tegnell.

Antalet rapporterade dödsfall är 172 fler än under tisdagen, och det förekommer en eftersläpning i statistiken. Man har kört alla covid-patienter mot dödsregistret och frågat regionerna, och därmed fångat upp en del ytterligare dödsfall, enligt Anders Tegnell.

Han konstaterar att man ligger en bit under toppen för kapacitetsgränsen i sjukvården, vilket är bra, men därmed viktigt att tänka på att fortsatt tvätta händer, hålla fysiskt avstånd och följa Folkhälsomyndighetens råd.

1 182 personer har vårdats på intensivvårdsavdelningar.

Ingen region rapporterar kritisk påverkan på den katastrofmedicinska beredskapen, enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, på Socialstyrelsen.

– Det här är ytterst positivt, säger hon.

Glädjande är också att kommuner och regioner rapporterar in till Socialstyrelsen via lägesbilder i högre grad, enligt Taha Alexandersson. Det gör att begäran om stöd och skyddsutrustning kan mötas på ett bättre sätt.

– Med undantag för de långärmade skyddskläder som det inte finns några större leveranser på men vi hoppas att detta är på ingång snart.

Antalet disponibla intensivvårdsplatser är 1 130. Inneliggande med covid-19 är 536 patienter, tre fler patienter jämfört med tisdagen.

Regioner har dock olika belastning, vissa mindre regioner har 70 till 90 procent coronapatienter, enligt Taha Alexandersson.

– Det finns ingen anledning att tro att vi inte behöver fortsätta Folkhälsomyndighetens rekommendationer, oaktat hur fint vårvädret är.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev