Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvalitetsmedveten skidåkare tar över ordförandeklubban

Publicerad: 2 december 2005, 14:00

RIKSSTÄMMAN. Från och med nästa år blir Anna Engström-Laurent ny ordförande för Svenska läkaresällskapet. En internmedicinare som brinner för medicinsk utbildning och kvalitet, och som själv skådat döden i vitögat under en fjällvandring.


- Framställ mig nu inte som en sportig kultursnobb, fnissar hon innan hon försvinner i folkvimlet på Riksstämman.

Inte helt lätt. Eller hur beskriver man bäst en person som vars främsta intressen, förutom medicin, är längdskidåkning, tennis, golf, konst, balett - samt opera? Och som till råga på allt är rekorderligt klädd i en svart-vitrutig kavaj med tre tunna guldsmycken runt halsen. Lycka till.

Som ytterligare ett bevis för hennes intresse för friluftsliv haltar hon. Under en dramatisk fjällvandring i Norge i våras lossnade hennes ena sula och hon föll handlöst ner från en brant. Under fallet fastnade sulan i en rot och hon skadade ena höften.

- Jag höll på att dö, bara för denna förbaskade sula. Nu har jag blivit rekommenderad stavgång. Men det tar emot, det ser lite töntigt ut.

Anna Engström-Laurent. 56 år. Specialist i reumatologi och internmedicin, universitetslektor vid Umeå universitet, läroboksförfattare, kliniskt verksam som överläkare på en akutmedicinsk avdelning på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Och - från och med nästa år - ny ordförande för Svenska läkare sällskapet.

Laurent, det låter som en maträtt?  - Ha ha, nej det är från min man? Claude Laurent.  Aha? en fransman?  - Nej, nej, han är ytterst svensk, en blond och ljus öronläkare. Men han härstammar från en av tre bröder som var hugenotter och som utvandrade från Frankrike till Sverige i slutet av 1600-talet. Sedan dess har alla barn i hans släkt fått minst ett franskt namn.

Anna Engström-Laurent är utbildad vid Karolinska institutet i Solna men har varit verksam större delen av sin karriär utanför huvudstaden. Först i Eskilstuna. Sedan bar det av, i tur och ordning, till Örebro, Uppsala och Falun. År 1996 flyttade hon till Umeå där hon och hennes man blev erbjudna varsitt lektorat vid universitetet.

Varför blir just du en bra ordförande för Läkaresällskapet?  - Jag tror att jag uppfyller sällskapets devis - vetenskap, utbildning och kvalitet - rätt bra. Jag har ägnat mig mycket åt forskning och varit vetenskaplig sekreterare för Svensk reumatologisk förening. Utbildning har också alltid intresserat mig. I dag ägnar jag en stor del av min tid åt läkarutbildningen i Umeå där jag bland annat ansvarar för den vetenskapliga baskursen och undervisar i evidensbaserad medicin, det vill säga kvalitet. Utbildning och kvalitet hänger ju dessutom intimt samman med varandra.  Vad vill du åstadkomma som ordförande?  - Ett mål är att driva utbildning på alla nivåer. Ett annat är att förbereda för sällskapets 200-års-jubileum år 2008. Till detta försöker vi skapa en jubileumsfond som främst ska dela ut medel till klinisk forskning inom vällevnadssjukdomar och åldersrelaterade sjukdomar.

Anna Engström-Laurent pratar gärna - och mycket. Och beskriver sig själv som en glad person, som nästan aldrig blir arg.  Men har du humor?  - Ha, ha? Ja? Jag hoppas det i alla fall.  Vad får dig att skratta?  - Allt från Woody Allen till Larsons skämtteckningar. Och han? Gustavsson? Robert Gustavsson och Killinggänget. De är roliga.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev