Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvalitetsregister prioriterade i ny Dagmaruppgörelse

Publicerad: 20 december 2005, 13:00

IT, kvalitetsregister och SK-kurser. Det är de områden som prioriterats i Dagmaröverenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting för 2006.


Dagmarpengarna är statliga och för 2006 uppgår medlen till 122 miljoner kronor som ska satsas i utvecklingsprojekt inom hälso- och sjukvården.

Carelink, ett nationellt organ för IT-strategiska frågor inom vård och omsorg som drivs av bland andra enskilda landsting, Vårdföretagarna och Apoteket AB tillhör vinnarna och tilldelas 21 miljoner kronor.

När det gäller SK-kurserna, alltså de kurser som ST-läkare måste gå för att bli specialister, konstateras i ett pressmeddelande från socialdepartementet att det i dag råder en obalans mellan antalet ST-tjänster och SK-kurser. Detta innebär att läkare inte kommer in på de SK-kurser som de behöver. Därför anslås 3 extra miljoner av Dagmarpengarna för arbetet med SK-kurser.

Under 2005 har antalet kvalitetsregister ökat och uppgår nu till ett 50-tal. I pressmeddelandet konstateras att det behövs fler register. Därför avsätts 23 miljoner kronor för drift av befintliga kvalitetsregister och utveckling av nya register.

23 miljoner anslås för utveckling och införande av "Sjukvårdsrådgivning 1177". Syftet är att det som på sikt ska bli en nationellt samordnad sjukvårdsrådgivning per telefon, med telefonnummer 1177, ska införas i de första landstingen vid halvårsskiftet 2006.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev