fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kväveoxid minskar risken för kronisk lungsjukdom hos tidigt födda

Publicerad: 26 juli 2006, 09:23

För tidigt födda barn som behandlas med gasen kväveoxid löper en minskad risk att drabbas av kronisk lungsjukdom. Det visar en ny studie.


Överlevnaden hos för tidigt födda barn har ökat stadigt med tiden. Men fortfarande är kronisk lungsjukdom eller bronkopulmonell dysplasi, BPB, en av de vanligaste komplikationerna i lungorna hos de prematura barnen.

Eftersom barnens lungor inte har hunnit utvecklas ordentligt i mammans mage innan barnet föds får de andas syre med hjälp av en respirator. Det är nödvändigt för att barnen ska överleva, men ökar samtidigt risken för skador i form av ärrad och inflammerad lungvävnad och långvarigt bestående andningsproblem.

I en ny amerikansk studie, som publiceras i New England Journal of Medicine den 27 juli, har forskarna funnit att riskerna för att utveckla BPB minskar hos riktigt små för tidigt födda barn om de får andas kväveoxid (NO) under sin andra vecka i livet.

Studien var randomiserad och dubbelblind, och utfördes på 294 barn med en födslovikt på mellan 500 och 1250 gram och som hade fötts runt vecka 26, till skillnad från vecka 40 som är normalt. En kontrollgrupp på 288 barn fick placebo istället för kväveoxid. Alla barnen fick syre genom en respirator och löpte alltså risk att utveckla kronisk lungsjukdom.

Resultaten visade att 43,9 procent av de barn som fått kväveoxid inte hade utvecklat kronisk lungsjukdom i vecka 36 efter mammans sista menstruation. För barnen som inte fått samma behandling var motsvarande siffra 36,8 procent.   De behandlade barnen hade också i regel friskare lungor vid mätningar i vecka 40 och 44, och behövde vårdas kortare tider på sjukhus och hade ett mindre behov av konstgjord andning.

Kväveoxid är en substans som produceras naturligt i kroppen, men dess mekanism i lungorna är inte klarlagd. Forskarna tror att kväveoxid återställer den naturliga tillväxten och utvecklingen i ofärdiga små lungor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev