Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kvicksilver ökade inte risk för kranskärlssjukdom

Publicerad: 28 november 2002, 08:44

Amerikanska forskare fann inget klart samband mellan exponering för kvicksilver och risken att drabbas av kranskärlssjukdom. Studien publiceras i veckans nummer av tidskriften New England Journal of Medicine.


Höga kvicksilverhalter på grund av att man äter mycket fisk har antagits öka risken att drabbas av kranskärlssjukdom. För att undersöka detta närmare analyserade forskarna som arbetar vid Harvard School of Public Health, Boston, USA, nivåer av kvicksilver i tånaglar hos 33737 män, som var i åldrarna 40-75 år när de gick in i studien. Ingen av dem hade någon sjukdomshistoria med cancer eller kranskärlssjukdom.  Under den femåriga studieperioden konstaterades 470 fall av kranskärlssjukdom bland deltagarna.  Studien visar att kvicksilverhalterna i tånaglarna var signifikant korrelerat till fiskkonsumtionen hos studiedeltagarna. Men när man hade justerat för ålder, rökning och andra riskfaktorer för kranskärlssjukdom bland deltagarna, fann forskarna ingen koppling mellan kvicksilverhalter och risk för kranskärlssjukdom.  De tillägger dock att en svag koppling inte kan uteslutas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev