Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kvinna fick ingen ersättning trots sorg över förlorat barn

Publicerad: 30 december 2009, 15:08

Försäkringskassan överklagar undantagsregler för en kvinna som förlorat sitt barn.


Sofie Karlsson hade varit sjukskriven och mammaledig under en längre tid när hennes son Victor avled i cancer tidigare i år. I och med dödsfallet upphörde både sjukskrivningen och föräldraledigheten.

Kuratorn på sjukhuset sjukanmälde då Sofie Karlsson för att hon skulle få en möjlighet att sörja. Men enligt Försäkringskassans regler skulle hon ändå ha infunnit sig på arbetsförmedlingen i hemstaden Bålsta redan dagen efter sonens död.

– Vi hade ingen aning om att reglerna var sådana utan tänkte att man måste ju ha någon karenstid på sig när ens barn går bort. Men nej, det var noll tolerans, säger Sofie Karlsson till Svt.
På grund av det uteblivna besöket hos arbetsförmedlingen fick Sofie Karlsson ingen sjukpenning av Försäkringskassan.

Beslutet överklagades senare till länsrätten som gav mamman rätt - det finns utrymme i lagen för undantag. Rätten var dock inte enig. Ordföranden ansåg inte att lagen gav stöd för denna tolkning, skriver Aftonbladet.

Inte heller Försäkringskassan är nöjd med domen som nu överklagats till kammarrätten.

– Jag skulle alltså ha lämnat min döde son på sjukhuset, satt mig i bilen och åkt till arbetsförmedlingen i Bålsta. Det är ju helt galet. Det är sjukt. Vi befann oss i ett chocktillstånd, i flera veckor, säger Sofie Karlsson som vill fästa uppmärksamhet på Försäkringskassans regler så att de inte drabbar någon annan i framtiden, till Aftonbladet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev