Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinna hittades död på hiv-kongress

Publicerad: 16 november 2012, 13:12

En kvinna misstänks ha blivit mördad på en hiv-konferens i Glasgow i måndags. ”Det var förfärligt” säger en svensk delegat till Dagens Medicin.


Det var i måndags eftermiddag som en 42-årig kvinnas kropp hittades på en damtoalett i Glasgow. Kroppen befann sig i en byggnad där den internationella hiv-konferensen 11th International Congress on Drug Therapy in Hiv Infection ägde rum.

En säkerhetsvakt har gripits misstänkt för att ha mördat kvinnan, som ska ha varit chef för ett läkemedelsföretag och deltagare på konferensen. Enligt tidningen Daily Record hörde kvinnan hemma i Thailand.

Göran Bratt, läkare på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm, var en av deltagarna på konferensen och berättar för Dagens Medicin att stämningen var tryckt efter beskedet.

– På eftermiddagen kom det in en säkerhetsperson och sade att något hemskt hade hänt och att alla måste fotograferas. På vägen ut blev alla fotograferade.

Nästa dag fick konferensdeltagarna veta att det skett en olycka och att alla delegater, runt 2 700 personer, skulle förhöras av polis.

– Man fick köa för att bli utfrågad. Alla som var färdiga fick ett band runt handleden, säger Göran Bratt.

– De frågade om man gjort några observationer, och om man kände eller kände igen den här kvinnan som var bragd om livet. Poliserna var mycket vänliga, så jag kan inte säga att det var obehagligt. De gjorde sitt jobb.

På onsdagen hölls en tyst minut, och därefter fortsatte konferensen som om ingenting hade hänt, säger Göran Bratt.

– Det var tryckt stämning. Det sades väldigt lite från konferensorganisationen. Det var de här korta meddelandena bara. Det var business as usual och det kändes lite absurt.

– Man fick en känsla av att det skulle sopas under mattan. En obehaglig känsla av att det här tystar vi ner.

Göran Bratt berättar att många läkare från Europa har besökt konferensen under flera år, men han är själv tveksam om han kommer att åka dit igen.

– Minnet av den här händelsen blev väldigt stark. På nåt vis blir känslan från konferensen att man fortsätter som om ingenting har hänt. Inte ens flaggor på halv stång. Man tänker på kvinnans släktingar långt bort i Thailand som ska ta emot ett sånt besked. Det är förfärligt, säger han.

Enligt tidningen Daily Record har säkerhetsvakten varken nekat eller erkänt något brott.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev