Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnlig sexbrottsling ofta psyksjuk och missbrukare

Publicerad: 14 maj 2008, 13:52

Kvinnor som begått sexualbrott lider ofta av psykisk sjukdom och har missbrukarproblem. Det visar en studie från Karolinska institutet.


Mellan 1988 och 2000 dömdes 93 kvinnor och 8 500 män för sexualbrott i Sverige. En forskargrupp vid Karolinska institutet har undersökt förekomsten av psykisk sjukdom hos de 93 sexbrottsdömda kvinnorna.

Forskarna har sedan jämfört dem med drygt 20 000 slumpmässigt valda kvinnor i normalbefolkningen, samt med de drygt 13 000 kvinnor som dömdes för icke-sexuella våldsbrott under samma period.

Resultatet visar att 37 procent av de sexbrottsdömda kvinnorna hade vårdats på psykiatrisk klinik under perioden och att 8 procent av kvinnorna hade diagnostiserats med en svår psykisk sjukdom, psykos.

Förekomsten av psykossjukdom var 16 gånger högre jämfört med kontrollgruppen med kvinnor ur normalbefolkningen. Missbruk var 23 gånger vanligare bland sexbrottsdömda kvinnor.

Däremot skilde sig inte förekomsten av psykisk sjukdom och missbruk mellan sexbrottsdömda och de kvinnor som begått andra våldsbrott.

– Detta är intressant eftersom män som begår sexualbrott oftast är mindre psykiatriskt belastade än män som begår andra våldsbrott. Kvinnliga sexualförbrytare tycks alltså mer än manliga vara psykiskt sjuka och ha missbrukarproblem, säger Niklas Långström, docent vid Karolinska institutets centrum för våldsprevention, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev