Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnliga chefer allt vanligare inom vården

Publicerad: 31 mars 2003, 11:46

Andelen kvinnliga chefer inom landstingssektorn har ökat under den senaste treårs-perioden. I dag är fyra av tio chefer kvinnor men de regionala skillnaderna är stora.


Landstingsförbundet har mätt andelen kvinnliga chefer sedan år 2000. Då var 36 procent av alla verksamhetschefer, förvaltningschefer och chefläkare kvinnor. Förra året hade andelen kvinnor ökat till 41 procent.  - Det är värt att notera att landstingen faktiskt lyckats bättre än man gjort på många håll inom det privata näringslivet, säger Lena Eckerström, projektledare på Landstingsförbundet.

Landstinget i Uppsala län toppar statistiken med 52 procent kvinnliga chefer. Andra landsting som ligger högt, och som dessutom visar upp en kontinuerlig ökning sedan år 2000, är Landstinget i Östergötland, Landstinget Sörmland och Stockholms läns landsting.  - När landstingen lyckas höja andelen kvinnor flera år i rad tyder det på medvetna satsningar snarare än slumpen, säger Lena Eckerström.  Fortfarande finns det dock landsting som släpar efter. I Landstinget i Kalmar län minskade andelen kvinnliga chefer från 29 procent till 28 procent mellan åren 2000 och 2002. I Landstinget i Jönköpings län var förra året bara 27 procent av cheferna kvinnor.  - Båda de här landstingen uppger att de har låg omsättning på chefsposterna. Om samma personer sitter kvar på sina tjänster länge är det självklart svårare att åstadkomma en förändring, säger Anna Ulveson, utredare på Landstingsförbundet.  Nio missar jämställdhetsgräns  För att en organisation eller arbetsplats ska räknas som jämställd räknar man med att andelen kvinnor och män ska röra sig inom intervallet 40 till 60 procent. Enligt Landstingsförbundets sammanställning är det nio landsting som har mindre än 40 procent kvinnliga chefer.  För att öka andelen kvinnor ytterligare, tror Lena Eckerström och Anna Ulveson att landstingen måste bryta det traditionella rekryteringsmönstret. Hela rekryteringsprocessen måste genomsyras av en jämställdhetsstrategi - det kan handla om allt från utformningen av platsannonserna till vilka som egentligen kallas till en anställningsintervju.  - Hur man beskriver jobbet spelar en stor roll. Det som lockar en man kanske inte alltid lockar en kvinna. Till exempel är många kvinnor angelägna om att kunna kombinera familjeliv och förvärvsarbete, säger Anna Ulveson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev